Μια ιδιαίτερη περίπτωση αστυνομικών ερευνών σε βάρος τεσσάρων γυναικών που επιχείρησαν να παραπλανήσουν τις Αρχές και να ενοχοποιήσουν τους συζύγους τους για αδικήματα τα οποία δεν είχαν διαπράξει, αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Ετσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τουλάχιστον τέσσερις μητέρες ανήλικων παιδιών έχουν δώσει τις τελευταίες εβδομάδες έγγραφες εξηγήσεις στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ως βασικές ύποπτες για παράνομες μεθοδεύσεις, προκειμένου να κατηγορηθούν οι πρώην σύζυγοί τους για «ασελγείς πράξεις» σε βάρος των παιδιών τους!
Στις εν λόγω μητέρες φέρεται να αποδίδεται ότι μαζί με νομικούς αλλά και μία ψυχολόγο έστηναν «καταγγελίες» επικαλούμενες αμφιλεγόμενες πραγματογνωμοσύνες προκειμένου να κερδίσουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών αλλά και να απαιτήσουν ταυτόχρονα την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών από τους πρώην συζύγους τους. Ετσι, είναι πιθανόν για πρώτη φορά, εκτός από τα μέλη των κυκλωμάτων έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, να βρεθούν στο εδώλιο και οι ίδιες οι μητέρες των «κακοποιημένων» παιδιών.
Η σχετική δικογραφία μάλιστα καταγράφει τον «άγνωστο πόλεμο» που εξελίσσεται συχνά ανάμεσα σε πρώην ευτυχισμένα ζευγάρια που πέφτουν θύματα καλοθελητών οι οποίοι και παρακινούν την κάθε πλευρά έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διευρύνουν με κάθε τρόπο τη ρήξη τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε ανάμεσα στις δεκάδες πραγματικές, βάσιμες υποθέσεις κακοποιήσεων, αποκαλύπτονται και περιπτώσεις στις οποίες σκηνοθετούνται περιστατικά «ασελγειών». Θύματα αυτών των διενέξεων και των μεθοδεύσεων βέβαια είναι τα ανήλικα παιδιά που καλούνται να δηλώνουν, υπό την πίεση μελών του κυκλώματος, ανύπαρκτες πράξεις σε βάρος τους. Κι ακολούθως οι μητέρες τους να κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση για σχετικά σοβαρά αδικήματα που έχουν διαπράξει στο πλαίσιο εκδικητικών ενεργειών σε βάρος των πρώην συντρόφων τους.
Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τις τουλάχιστον τέσσερις μητέρες παιδιών φαίνεται να έχουν προκύψει από την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (τους επονομαζόμενους «αδιάφθορους»), τα μέλη της οποίας ασχολήθηκαν με τη δραστηριότητα μίας ψυχολόγου η οποία ανήκει στο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. Η συγκεκριμένη ψυχολόγος φέρεται να είχε λάβει άδεια από τις αρχές ασφαλείας για να ασκεί ιδιωτικές πραγματογνωμοσύνες τις οποίες φέρεται να είχε ξεκινήσει από το 2013. Η ίδια ωστόσο δεν είχε κάποια συγκεκριμένη ειδίκευση σε εξέταση παιδιών.
Οι έρευνες των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες από επτά πατέρες οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν κατηγορηθεί αδίκως για ασέλγεια σε βάρος των ανήλικων παιδιών τους από την πλευρά των πρώην συζύγων τους. Κοινό σημείο σε όλες αυτές τις υποθέσεις ήταν ότι οι κατηγορίες στηρίζονταν σε πορίσματα εξετάσεων που είχαν εκδοθεί όλα από την εν λόγω ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αρχικά κατηγορηθέντες άνδρες, μετά την αθώωσή τους στο δικαστήριο, προχώρησαν σε αναφορές για αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές μεθόδους της ψυχολόγου. Σε συνέχεια αυτού, η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε υπό τηλεφωνική παρακολούθηση την ήδη κατηγορούμενη ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. και στη δικογραφία 2.000 σελίδων που σχημάτισε (με κριτήριο και σχετικά ρεπορτάζ ΜΜΕ) εντόπισε πλήθος παρανόμων ενεργειών. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι η ψυχολόγος προχωρούσε σε αυτές τις γνωματεύσεις για παρόμοιες υποθέσεις με τη σύσταση και διαμεσολάβηση 8-10 δικηγόρων που χειρίζονταν θέματα οικογενειακού δικαίου και στους οποίους απευθύνονταν αρχικά οι μητέρες που ήθελαν να διευρύνουν τα προβλήματα με τους πρώην συζύγους τους. Οι δικηγόροι βέβαια αποσκοπούσαν και στα κέρδη που θα τους έδινε η πολυετής αυτή δικαστική διένεξη μεταξύ των χωρισμένων ζευγαριών.
Τους υπαγόρευε τι θα πουν
Από το διαβιβαστικό έγγραφο που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ. προ μερικών εβδομάδων και με βάση τις ακροάσεις των συνομιλιών όλων των υπόπτων για την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι η ψυχολόγος (σ.σ.: η οποία βέβαια αρνείται κάθε κατηγορία) υπαγόρευε στα παιδιά τι θα αναφέρουν, κατέληγε σε αβάσιμα συμπεράσματα, «μόνταρε» τα πορίσματά της με βάση τις απαιτήσεις των δικηγόρων, άλλαζε τους χρόνους σύνταξής τους ανάλογα με τους χρόνους εκδίκασης, ενώ επικαλείτο γνωριμίες με δικαστικούς λειτουργούς κι ενστόλους. Είναι ενδεικτικές των μεθοδεύσεων αυτών δε οι προτροπές και οι υποδείξεις της ψυχολόγου σε μια μητέρα, στην οποία φέρεται να έλεγε χαρακτηριστικά: «Το Σάββατο στις 29 του μηνός να βάλουμε ένα ραντεβού, να δούμε πώς είναι το παιδί ώστε 2 Αυγούστου (μετά δηλαδή το Σαββατοκύριακο που το παιδί θα συναντούσε τον πατέρα του) να δείξουμε ότι το παιδί έχει υποτροπιάσει. Το κατάλαβες; Οτι το παιδί αναστατώθηκε, ότι αντιδρά, ότι όλο αυτό δεν είναι προς όφελος του παιδιού, το κατάλαβες;».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις μητέρες που έδωσαν τις έγγραφες εξηγήσεις τον περασμένο Απρίλιο στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξαν ότι είναι αθώες και δεν είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο και μιας ΕΔΕ στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρωθεί σχετικές καταγγελίες από Λάρισα, Ρόδο, Κομοτηνή, Χανιά κι άλλες πόλεις, ενώ υπάρχει και άλλη δικαστική έρευνα για παρόμοιες μεθοδεύσεις από μια άλλη ιδιώτη ψυχολόγο.
Νέα όπλα στη φαρέτρα των ιατροδικαστών
Σε ρόλο ντετέκτιβ η ΑΙ και οι αξονικές
Με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα πληροφορείται πλέον η ΕΛ.ΑΣ. τους ακριβείς χρόνους δολοφονιών κι άλλα κρίσιμα δεδομένα! Tα πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα που χρησιμοποιεί η Μονάδα Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και άλλοι ιατροδικαστές, εισάγουν τη χώρα σε μια νέα ψηφιακή εποχή στα θέματα εξιχνίασης του εγκλήματος.
Οι νέες μέθοδοι περιλαμβάνουν ειδικά λογισμικά εξέτασης αλλά και τη δυνατότητα αξονικών τομογραφιών στις σορούς των θυμάτων δολοφονικών επιθέσεων ή δυσεξήγητων αιφνίδιων θανάτων, με σκοπό τον εντοπισμό παθολογικών ευρημάτων ή άλλων κρυφών τραυμάτων. Βασικό πλεονέκτημα στα παραπάνω είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις θανάτων από φυσικά αίτια θα αποφεύγονται με αυτό τον τρόπο οι νεκροτομές, με τη σύμφωνη γνώμη και των συγγενών των νεκρών.
Ηδη, από το 2016, η Μονάδα Ιατροδικαστικής του εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κρήτης έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 300 αξονικές τομογραφίες σε άψυχα σώματα για την αναζήτηση ευρημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, την ίδια μέθοδο – με τη χρήση αξονικών τομογράφων κρατικών νοσοκομείων –χρησιμοποιεί και το αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο ιατροδικαστικής που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διευθύντρια ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιοπούλου η εν λόγω ιατροδικαστική μονάδα της Κρήτης με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Ελενα Κρανιώτη παρουσίασε εντυπωσιακά ευρήματα από την εφαρμογή των αξονικών τομογραφιών.
Eκείνο που αποτελεί καινοτομία είναι η χρήση της επονομαζόμενης «ραδιομικής ανάλυσης» της αξονικής τομογραφίας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εκτίμηση ηλικίας σκελετών ή σωμάτων σε αποσύνθεση που εντοπίζονται σε θάλασσες, σε απόμερες περιοχές κ.λπ. Ετσι, μπορεί να προσδιορισθεί με απόλυτη ακρίβεια ο χρόνος του θανάτου και αποφεύγονται τα λάθη που διαπιστώνονταν στο παρελθόν σε περιπτώσεις νεκροτομών.