Τουλάχιστον 20 προσπάθειες – μερικές και με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων – είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες από την οικογένεια της άτυχης 16χρονης που έχασε πρόσφατα τη ζωή της από χρήση του ναρκωτικού «σίσα», για να ξεφύγει από τον κλοιό των εμπόρων του «λευκού θανάτου».
Καμία από αυτές ωστόσο τελικά δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα τη δραματική κατάληξη της περασμένης εβδομάδας που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Να σημειωθεί εδώ ότι επρόκειτο για μια αριστούχο μαθήτρια που είχε διακριθεί ποικιλοτρόπως στη διάρκεια της μαθητικής της ζωής.
«Κορεσμός» των δομών, απροθυμία λειτουργών
Πρόκειται δε για το νεαρότερο θύμα ναρκωτικών των τελευταίων ετών στη χώρα μας, ενώ πίσω από την υπόθεση αυτή υπάρχει έντονο παρασκήνιο, το οποίο και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής». Η συγκλονιστική διαπίστωση πίσω από αυτό μάλιστα είναι ότι ανυπέρβλητο εμπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες σωτηρίας της 16χρονης ήταν ο «κορεσμός» των κρατικών δομών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απεξάρτηση και τη θεραπεία της, στις οποίες τελικά και δεν έμενε ποτέ για αρκετό χρονικό διάστημα. Οπως και βέβαια το ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες της εφηβείας και η αδυναμία της στο να αντισταθεί στην εξοντωτική «πίεση» των εμπόρων ναρκωτικών δεν την άφησαν τελικά να δεχτεί τη βοήθεια που θα μπορούσε να της προσφερθεί.
Πάντως, άνθρωποι του περιβάλλοντος της άτυχης νέας που παρακολουθούσαν τις προσπάθειες για τη διάσωσή της αναφέρουν στο «Βήμα» ότι συνάντησαν την απροθυμία των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών στο να βοηθήσουν ώστε να νοσηλευθεί η κοπέλα σε νοσοκομείο στα βόρεια προάστια που έχει την κατάλληλη υποδομή. Κι αυτό γιατί, όπως απαντούσαν, «δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες».
Μάλιστα, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις όπου έγινε δεκτή η 16χρονη για πρόσκαιρη φιλοξενία και νοσηλεία σε κρατική δομή στα δυτικά προάστια η θεραπεία της σταμάτησε πρόωρα, καθώς οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δομής επικαλέστηκαν «τυπικούς λόγους». Επίσης, σε μία άλλη περίπτωση, η ανήλικη έφυγε χωρίς καμιά εποπτεία από το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο και μάλιστα ήταν για αρκετές ώρες αναζητούμενη από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ την έψαχναν εναγωνίως και οι συγγενείς της.
Oπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έναν μήνα πριν από το μοιραίο συμβάν στον Βύρωνα είχε κρατηθεί αιχμάλωτη σε διαμέρισμα στο Περιστέρι από έναν νεαρό – τον οποίο είχε γνωρίσει στην ίδια δομή – και ο οποίος απειλούσε να τη σκοτώσει. Μετά από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαϊδαρίου ο συγκεκριμένος νεαρός συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για αρπαγή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρνηση των εκπροσώπων του νοσηλευτηρίου των νοτίων προαστίων να κρατήσουν το κορίτσι μέχρι την αποθεραπεία του αποτελεί ήδη το αντικείμενο δικαστικής έρευνας.
Τραγικοί πρωταγωνιστές των παραπάνω και της απεγνωσμένης προσπάθειας για να διαφύγει η ανήλικη από την αιχμαλωσία των διακινητών ναρκωτικών ήταν βέβαια οι γονείς της που προσπαθούσαν ακόμη και λίγες ώρες πριν λάβει τη μοιραία δόση να μιλήσουν μαζί της στο σπίτι του Βύρωνα όπου βρισκόταν εγκλωβισμένη.
«Ηθελε να εγγραφεί σε νυχτερινό λύκειο»
Σε εκείνες τις τελευταίες συνομιλίες το κορίτσι είχε διαβεβαιώσει τους γονείς του ότι «είναι πολύ καλά, νιώθει ξανά δυνατή κι ότι ήθελε να εγγραφεί σε νυχτερινό λύκειο και σε σχολή πολεμικών τεχνών, ξεκινώντας από την επόμενη ημέρα μία νέα ζωή»… Και περιέγραφε το ξένοιαστο νεανικό πάρτι που σχεδίαζε να οργανώσει.
Βέβαια, οι ανήσυχοι γονείς της είχαν ειδοποιήσει τις υπηρεσίες πρόνοιας αλλά και την Αστυνομία για να παρέμβουν στο σπίτι. Ομως ήταν ήδη αργά.
Στις ίδιες συνομιλίες, ο 21χρονος που φέρεται να ήταν αυτός που σχετιζόταν με τη χορήγηση φονικής ναρκωτικής ουσίας (και είχε στο παρελθόν επισκεφθεί τη 16χρονη και στο σπίτι της), φέρεται να καθησύχαζε τους γονείς του άτυχου κοριτσιού λέγοντας ότι «η κόρη τους είναι σε καλά χέρια και πρέπει να του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη».
Σήμερα, οι γονείς της 16χρονης κοπέλας επιθυμούν – μέσω και της νομικού εκπροσώπου τους κυρίας Νίκης Αραμπατζή – να αναδείξουν τι ακριβώς συνέβη με το παιδί τους, ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «να αφυπνισθούν κι άλλοι γονείς».
Μια ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές
Η τραγική αυτή υπόθεση αποτυπώνει την απόγνωση και το αδιέξοδο των οικογενειών με εφήβους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με τους αριθμούς τους να αυξάνονται διαρκώς.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξομολογούνται στο «Βήμα» ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ποσοστό των ανήλικων ηλικίας 12-18 ετών τους οποίους έχουν προσεγγίσει έμποροι ναρκωτικών ίσως υπερβαίνει το 5%-7%. Κι είναι ίσως ενδεικτικό ότι το 2022 είχαν συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών 527 ανήλικοι ηλικίας 13 έως 17 ετών και 1.703 ηλικίας 18 έως 20 ετών. Ο αριθμός των ανηλίκων (ηλικίας 13-17 ετών) συλληφθέντων για ναρκωτικά το 2021 ήταν 471 άτομα, ενώ το 2020 ήταν 440 άτομα. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση 20% σε δύο μόλις χρόνια, με τους αριθμούς των σχετικών κρουσμάτων να ανεβαίνουν διαρκώς. Σημειώνεται ωστόσο ότι την τελευταία τριετία δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος ατόμου ηλικίας 12-19 ετών από χρήση ναρκωτικών (κάθε χρόνο αναφέρονται περίπου 100-120 θάνατοι από χρήση τέτοιου είδους ουσιών.
Η 16χρονη είχε βρεθεί σε ημικωματώδη κατάσταση στις 6 Νοεμβρίου σε σπίτι στον Βύρωνα μετά τη χρήση – όπως προέκυψε κι από περαιτέρω εξετάσεις – του συνθετικού ναρκωτικού «σίσα» που κάνει θραύση σε εφήβους και θεωρείται φονικά εθιστικό.
Το ναρκωτικό αυτό παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων, ενώ ο χρήστης δεν μπορεί να κοιμηθεί, μένει άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε το πρωί της επόμενης ημέρας από το περιστατικό στον Βύρωνα έξι μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών, ανάμεσά τους και δύο ανηλίκους. Τα μέλη της σπείρας οδηγούσαν τα θύματά τους στη μονοκατοικία στον Βύρωνα, όπου τους έδιναν κοκτέιλ ναρκωτικών, ενώ αποθήκευαν τις εν λόγω ουσίες σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Γλυφάδα.
«Δεν την άφηναν να γυρίσει»
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μια άλλη ανήλικη που βρισκόταν μαζί με τη 16χρονη ανέφερε στην κατάθεσή της ότι «προσπαθούσα να την ξυπνήσω, την κούναγα λίγο, δεν μπορούσε να ξυπνήσει με τίποτα. Της φώναζα, τη ρώταγα αν είναι καλά». Στην συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο και οι υπόλοιποι νεαροί εξαφανίστηκαν από το σπίτι. Η μητέρα της 16χρονης σημείωσε στην κατάθεσή της στην ΕΛ.ΑΣ. ότι «γνωρίζω ότι ενώ η κόρη μου πολλές φορές ήθελε να έρθει σπίτι, όταν ήταν με αυτούς, της ασκούσαν ψυχολογική πίεση και δεν την άφηναν να γυρίσει, παρά τη θέλησή της».
Σύμφωνα με πληροφορίες η 16χρονη πριν φτάσει στο σπίτι στον Βύρωνα, όπου παρέμεινε για αρκετές ημέρες, έμενε στο σπίτι της, όπου και οι γονείς της τη διαβεβαίωναν ότι θα παρακολουθήσει νυχτερινό λύκειο. Επιπλέον, λίγο πριν μεταβεί στον Βύρωνα, είχε επισκεφθεί επιμελήτρια ανηλίκων προκειμένου να λάβει το σχετικό έγγραφο για να ξεκινήσει το σχολείο της. Ομως εκείνη, εξαιτίας της έλλειψης μια σφραγίδας, φέρεται να είχε ανανεώσει το ραντεβού τους για τη μοιραία ωστόσο ημέρα που της χορηγήθηκε η φονική δόση ναρκωτικών ουσιών…