Η «αλβανική μαφία» της Πολυτεχνειούπολης προχωρούσε σε καλλιέργεια χασίς (υδροπονικής κάνναβης) στη φοιτητική εστία, ενώ χρηματοδοτούσε τους δράστες βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτή – τον Μάιο του 2017 – εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου!

 

Από το 2018 η έρευνα

Για τις συμμορίες με έδρα τους πανεπιστημιακούς χώρους του Ζωγράφου οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την τωρινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν πολυσέλιδα ενημερωτικά εσωτερικά σημειώματα από τον Νοέμβριο του 2018, που κατέγραφαν τη δράση της, χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση. Στη συγκεκριμένη, απόρρητη ενημέρωση που έφθασε τότε στην ηγεσία της αστυνομίας καταγράφονταν οι διασυνδέσεις των αλλοδαπών ποινικών της φοιτητικής εστίας με βαρυποινίτες στις φυλακές Κορυδαλλού που συμμετείχαν σε φονικές συμμορίες ληστών με καλάσνικοφ, περιγράφοντας πόρτα-πόρτα τι συνέβαινε στα διαμερίσματα της φοιτητικής εστίας που κατοικοέδρευαν οι κακοποιοί. Ακόμη φαίνεται ότι είχαν χαρτογραφηθεί οι ομάδες… περιφρούρησης της «μαφίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως και οι πελάτες για αγορά ναρκωτικών ουσιών που συνέρρεαν στις εστίες του Ζωγράφου. Χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση. Και όλα αυτά ενώ η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραφε ετησίως τουλάχιστον 5-10 φορές τον χρόνο καταδιώξεις υπόπτων που κατέληγαν στην είσοδο των κακοποιών στο «ασφαλές» για αυτούς πανεπιστημιακό καμπ στου Ζωγράφου αλλά και κλεμμένα ΙΧ και δίκυκλα που χρησιμοποιούνταν σε εγκληματικές ενέργειες και εγκαταλείπονταν στον ίδιο χώρο. Ανάμεσα σε αυτά και δίτροχα που χρησιμοποιήθηκαν σε συμβόλαια θανάτου, όπως αυτό εναντίον του ποινικού Βασίλη Στεφανάκου το 2018 στο Χαϊδάρι. Κι όπου συχνά ανακαλύπτονταν θαμμένα όπλα για διαφόρου τύπου επιθέσεις, ενώ είχε διαπιστωθεί ότι εκεί φιλοξενούνταν και ένοπλοι που καταζητούνταν από την ΕΛ.ΑΣ.

Ορμητήριο η Πανεπιστημιούπολη

Τα στοιχεία αυτά που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» προσδίδουν μία νέα διάσταση στην πρόσφατη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για την εξάρθρωση μιας συμμορίας περίπου 30 αλλοδαπών σεσημασμένων κακοποιών με έδρα στην παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου, από την οποία είχαν εκδιωχθεί οι φοιτητές. Με τους αλλοδαπούς κακοποιούς που είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 60 φορές για διάφορα αδικήματα να επανέρχονται στην εγκληματική δράση με ορμητήριο την Πανεπιστημιούπολη, προχωρώντας σε δεκάδες ληστείες και σε διακίνηση ναρκωτικών στις γύρω περιοχές. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία της ΕΛ.ΑΣ. που σταματούσε τις κινήσεις της στις πύλες του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού χώρου.

Εστελναν χρήματα σε αντιεξουσιαστή

Οπως λοιπόν παρουσιάζει «Το Βήμα», στις 15 Νοεμβρίου 2018 κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε σαφή ενημέρωση της ηγεσίας της για ύποπτους συσχετισμούς κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού με αιματηρές επιθέσεις στον πανεπιστημιακό χώρο στου Ζωγράφου. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά τη διαπίστωση ότι δραστήριος αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί για την αποστολή δέματος-βόμβα που τραυμάτισε μέσα στο αυτοκίνητό του στην οδό Μάρνη, στις 25 Μαΐου 2017, τον Λουκά Παπαδήμο, λάμβανε στον τραπεζικό λογαριασμό του χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, 14 άτομα προχωρούσαν, μετά από εντολές και μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και από αλλού, σε καταθέσεις στον λογαριασμό του νεαρού αντιεξουσιαστή. Ενας εξ αυτών των αλβανών χρηματοδοτών φέρεται ότι ήταν αυτός που συνελήφθη ως αρχηγός της «βάσης» της μαφίας στου Ζωγράφου και εκείνος που επιχείρησε να τραυματίσει με κατσαβίδι τη νεαρή αστυνομικό! Ο δεύτερος είχε συλληφθεί το 2020 για την απαγωγή του γιου δημοσιογράφου που εξελίχθηκε, μετά από ομηρεία εντός της Πολυτεχνειούπολης, σε ληστεία στο οικογενειακό σπίτι του. Επίσης ο ίδιος αλλοδαπός είχε κατηγορηθεί για επιδρομές σε γραφεία καθηγητών και σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου με κλοπές εξοπλισμού της τάξης των 200.0000 ευρώ.

Η συμμορία του «Τίτι»

Τα χρήματα, λοιπόν, είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του γνωστού αναρχικού μετά από σχετικές εντολές (προκειμένου να διατηρεί καλές σχέσεις με αντιεξουσιαστές, μέλη ενόπλων οργανώσεων που είχαν τότε κυρίαρχο ρόλο στα σωφρονιστικά καταστήματα) από άλλον 35χρονο συγγενή τους με το ψευδώνυμο «Τίτι», που ήταν τότε κρατούμενος. Ο συγκεκριμένος 35χρονος θεωρούνταν από τους πλέον δραστήριους αλβανούς ποινικούς στον ελληνικό χώρο. Θεωρούνταν ηγετικό μέλος της επονομαζόμενης «συμμορίας με τις κιθάρες», αφού σε θήκες για μουσικά όργανα έκλειναν τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιούσαν στις ληστείες.

Η συμμορία του «Τίτι» είχε διαπράξει το 2012 μία ανθρωποκτονία ενός 30χρονου σεφ στη διάρκεια αρπαγής του αυτοκινήτου του από την πιλοτή του σπιτιού του στην Καισαριανή. Ακόμη είχε προχωρήσει – κυρίως την περίοδο 2010-2012 – σε 17 ένοπλες ληστείες σε σπίτια, 18 ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, μία ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα ελληνικού ταχυδρομείου, επτά ένοπλες συμπλοκές από τις οποίες οι έξι με αστυνομικούς, έξι διαρρήξεις σε οικίες και καταστήματα και 17 κλοπές αυτοκινήτων. Με πεδίο δράσης την Καισαριανή, το Παγκράτι, τον Βύρωνα, τη Νέα Σμύρνη, τον Νέο Κόσμο, το Παλαιό Φάληρο, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό. Ηταν χαρακτηριστικό ότι μετά από ένοπλες ληστείες ή καταδιώξεις από αστυνομικούς τις περισσότερες φορές τα μέλη της σπείρας έβρισκαν καταφύγιο πάλι στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου εκεί χάνονταν πλέον τα ίχνη τους.

Ο «Τίτι», που θεωρείται ότι με τη λεία από τις ληστείες στην Ελλάδα προχωρούσε σε επενδύσεις με εμπόριο γεωργικών προϊόντων στην Αλβανία, συνελήφθη τον Μάιο του 2015 στην Ελβετία. Εκδόθηκε στην Ελλάδα όπου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ομως τον Ιούνιο του 2019 απέδρασε με τέσσερις ακόμη ομοεθνείς του από τη Διεύθυνση Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. και είναι ο μόνος από τους δραπέτες που παραμένει μέχρι τώρα ασύλληπτος. Φέρεται να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αλβανία όπου δεν μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ελλάδα.

«ΟΔΗΓΙΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ

Ο Λάζαρος, ο Τζίμης και η ομάδα προστασίας

Το φθινόπωρο του 2018 κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (με τη συμμετοχή και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας) άρχιζαν να εστιάζουν στους συγγενείς του αλβανού «αρχηγού» με κύρια βάση την Πολυτεχνειούπολη, που είχαν καταθέσει χρήματα στον αντιεξουσιαστή. Με την έρευνα να επεκτείνεται μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο στου Ζωγράφου, ενώ φαίνεται να υπήρχαν και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών. Οπως σημειωνόταν στις σχετικές ενημερώσεις, στον 10ο όροφο της φοιτητικής εστίας είχαν βρεθεί υλικά για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης. Επίσης μνημονεύονταν άτομα με τα μικρά ονόματα «Λάζαρος», «Τζίμης» και άλλα, που λειτουργούσαν ως ομάδα «προστασίας» της φοιτητικής εστίας και της… χασισοκαλλιέργειας από τυχόν ανεπιθύμητους αστυνομικούς ελέγχους εντός ΑΕΙ. Με τον «Τίτι» να τους συνιστά μέσα από το κελί του να είναι προσεκτικοί για όσα αναφέρουν ότι συμβαίνουν στου Ζωγράφου.