Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 50-60 εμπρησμούς ετησίως σε γραφεία εταιρειών, εργοστάσια, καταστήματα κ.λπ. με σκοπό την είσπραξη ασφαλειών πυρός ή την εξάλειψη επιβαρυντικών στοιχείων σε υποθέσεις που ερευνώνται από τις Αρχές καταγράφουν η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και οι αναφορές στελεχών της Πυροσβεστικής.
Τα παραπάνω στοιχεία συγκέντρωσε «Το Βήμα» σε συνέχεια των ερωτημάτων και της έρευνας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καταστροφική πυρκαγιά προ δύο εβδομάδων σε εργοστάσιο παρασκευής φαγητού στη Λαμία, για την οποία πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σκόπιμη ενέργεια.
Οπως είναι γνωστό, η πυρκαγιά στην περίπτωση αυτή εκδηλώθηκε λίγα 24ωρα προ του ελέγχου κλιμακίου του ΕΦΕΤ στη συγκεκριμένη μονάδα, αφού είχε προηγηθεί η δηλητηρίαση μαθητών, και μερικές ημέρες μετά την υποβολή αιτήματος προς ασφαλιστική εταιρεία για αύξηση της αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς από τα 4,5 εκατ. στα 7 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα αυτό οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συγκεντρώνουν δεδομένα από τις μαρτυρίες υπαλλήλων του εργοστασίου, από οπτικό υλικό περιφερειακών καμερών, από την εξέταση των χημικών αναλύσεων σε 20 δείγματα της καμένης αποθήκης με τα τρόφιμα (όπου βρέθηκαν και ληγμένα προϊόντα), από την άρση απορρήτου των κινητών και από τον τρόπο καταγραφής και ειδοποίησης της εταιρείας security στο Κορωπί που έλαβε το πρώτο σήμα συναγερμού για την πυρκαγιά από τους ειδικούς ανιχνευτές. Ετσι, από τον συνδυασμό των στοιχείων αυτών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα προκύψει με σαφήνεια τι ακριβώς συνέβη στο εργοστάσιο παραγωγής και διανομής γευμάτων σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. και γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε περιέργως με τεράστια ταχύτητα.
Πάντως και σύμφωνα με μελέτη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Αδριανού Γκουρμπάτση, πέραν των περιπτώσεων εμπρησμών που αφορούν ασφαλιστικές απάτες, κάθε χρόνο υπολoγίζεται ότι εκδηλώνονται και περίπου 18.000 έως 25.000 αστικές πυρκαγιές (σε σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.), από τις οποίες οι 150-350 αποδίδονται επίσης σε εμπρησμό, ενώ συλλαμβάνονται περίπου 15-40 δράστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετησίως καταβάλλονται για ζημιές (σ.σ.: σημαντικό ποσοστό από αυτές προέρχεται από πυρκαγιές) περίπου 8.000.000 ευρώ σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και περίπου 5.800.000 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Το ξενοδοχείο στη Συγγρού
Στην κατηγορία της απάτης για ασφαλιστικές αποζημιώσεις ενδεικτική είναι η περίπτωση εμπρησμού ξενοδοχείου στη λεωφόρο Συγγρού, στις 5 Δεκεμβρίου 2019, από τον οποίο μάλιστα τραυματίστηκαν και αρκετά άτομα. Ως φυσικοί αυτουργοί του συγκεκριμένου εμπρησμού εμφανίζονταν δύο πακιστανοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, οι κινήσεις των οποίων καταγράφηκαν σε κύκλωμα καμερών. Σύμφωνα δε με πλήθος καταθέσεων υπήρχε πολυετής προστριβή του ιδιοκτήτη του κτιρίου με τους υπευθύνους για τη διαχείρισή του, «γιατί δεν είχαν καταβληθεί ενοίκια της τάξης του 1 εκατ. ευρώ αλλά και γιατί δεν είχε αποσαφηνιστεί στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες ποια ήταν η χρήση του». Την ώρα του εμπρησμού δε είχε κλείσει το σύστημα καμερών αλλά και συναγερμού του κτιρίου. Τελικά, το 2021 οι τέσσερις κατηγορούμενοι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.
Το εμπορικό κέντρο στην Καρδίτσα
Μία ακόμα από τις πιο ενδεικτικές υποθέσεις οργανωμένου εμπρησμού είναι αυτή μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Αγναντερού Καρδίτσας τον Ιούνιο του 2009, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς, με το ύψος των ζημιών να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου είχαν ζητήσει αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ οι εικόνες από τις δεκάδες κάμερες του χώρου ήταν στις κρίσιμες στιγμές θολές. Για την υπόθεση αυτή οδηγήθηκαν στο εδώλιο 19 άτομα, από τους οποίους ένοχοι, σε πρώτο βαθμό, κρίθηκαν πέντε (τιμωρήθηκαν με καθείρξεις πέντε έως δέκα χρόνων). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι πέντε αρχικά καταδικασθέντες αθωώθηκαν στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης το 2018.
Τελικά, δεν ήταν «ομάδα αναρχικών»
Χαρακτηριστική επίσης είναι η υπόθεση εμπρησμού κεντρικού καταστήματος εταιρείας ρούχων στην Ανθούσα τον Φεβρουάριο του 2012 που προκάλεσε ζημιές της τάξης των 15 εκατ. ευρώ και αρχικά επιχειρήθηκε παραπλανητικά να συνδεθεί με «ομάδα αναρχικών» η οποία συμμετείχε σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.