«Ξεχάσατε το φάρμακό σας…»

Ωθηση μέσω SMS στην πρόληψη από τον ψηφιακό «Σύμβουλο Υγείας» - Μέσω δύο εφαρμογών θα υπενθυμίζεται στους πολίτες η λήψη θεραπευτικής αγωγής, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, ενώ θα δίνονται και ιατρικές συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής

Με σύμμαχο πρωτοποριακά (για τη χώρα μας) ψηφιακά εργαλεία και πυξίδα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Υγείας. Ετσι, μετά την άυλη συνταγή και τον προσυμπτωματικό έλεγχο με… ένα sms, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους έως τις αρχές του καλοκαιρού δύο ακόμη ιατρικές e-εφαρμογές.

Πρόκειται για τον «Ψηφιακό Σύμβουλο Υγείας» και το «Healthflix», μέσω των οποίων θα δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν ακόμη και καθημερινές ειδοποιήσεις ώστε να μην ξεχνούν να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους.

Επίσης θα ενημερώνονται για τους παράγοντες κινδύνου που… ροκανίζουν την καλή υγεία τους αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούν να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Καθώς όμως στη σύγχρονη εποχή η εικόνα έχει εισβάλει στα κινητά και στα tablets συμβάλλοντας στην οπτικοποίηση σύνθετων θεμάτων για την καλύτερη κατανόησή τους, μπαίνουν παράλληλα τα θεμέλια και για τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης με ενημερωτικά βίντεο που θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών θεμάτων. Από την αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας έως πώς να κάνουν οι ασθενείς ορθή χρήση των συσκευών εισπνοής.

Υπάρχει κενό

Αλλωστε, τα δεδομένα μαρτυρούν πως υπάρχει κενό στην εκπαίδευση του πληθυσμού. Μια ενδεικτική απόδειξη; Μελέτες έχουν δείξει πως έως και το 80% της δόσης των εισπνεόμενων φαρμάκων… χάνεται γιατί οι ασθενείς δεν έχουν λάβει την απαραίτητη σχετική γνώση για το πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές. Το αποτέλεσμα; Τα ίδια δεδομένα καταλήγουν πως μοιραία αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι επισκέψεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων ενώ αντίστοιχα οι ασθενείς με άσθμα βιώνουν σε ποσοστό έως και 69% επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Συνεπώς το στοίχημα είναι να δοθεί μία σημαντική ψηφιακή ώθηση στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που επιχειρεί να αναδιοργανώσει την αρχιτεκτονική της Υγείας στη χώρα μας, μετατοπίζοντας την εστίαση από τη θεραπεία στην (μέχρι πρότινος παραμελημένη) πρόληψη.

Αλλαγή κουλτούρας

«Πρόκειται για βασική στρέβλωση στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας» υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Και προσθέτει: «Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος ευθύνονται για το 75% των πρόωρων θανάτων στη χώρα μας, ενώ σε μεγάλο βαθμό προλαμβάνονται».

Η ίδια όμως θέτει ως σημαντική προϋπόθεση για να αλλάξει σταδιακά η κουλτούρα στην κοινωνία μας την εγγραμματοσύνη σε θέματα υγείας. «Με τον όρο αυτόν δεν εννοούμε απλά τις γνώσεις, αλλά τις δεξιότητες που έχει ένας πολίτης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει εμπράκτως την πληροφόρηση και τα σχετικά εργαλεία για να βελτιώσει την υγεία του».

Ενημέρωση

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της δράσης «Σύμβουλος Υγείας» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο πολίτης θα μπορεί είτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή του υπολογιστή του να ενημερωθεί για θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους και για τους εμβολιασμούς, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε έναν ενημερωμένο χάρτη προσφερόμενων υπηρεσιών (π.χ. για να κλείσει ραντεβού για να πραγματοποιήσει εξετάσεις επιλέγοντας την περιοχή και τη δομή που τον εξυπηρετεί).

Επιπρόσθετα, μία εκ των υπηρεσιών που θα παρέχεται μέσω της συγκεκριμένης ψηφιακής δράσης θα είναι και υπενθύμιση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής για πολίτες που έχουν τέτοιες ανάγκες.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτήν του Netflix (ή του δικού μας Ertflix), ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει αποκλειστικά video on demand και Live περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, το Healthflix θα είναι ένα νέο app, διασυνδεμένο με τον «Σύμβουλο Υγείας», που θα λειτουργεί σαν βιβλιοθήκη οπτικοακουστικού υλικού στη μορφή videos.

Οι εμπνευστές του φιλοδοξούν με τον τρόπο αυτόν να επικοινωνήσουν και να πείσουν τον πληθυσμό για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού έναντι μεταδοτικών νοσημάτων (γρίπης, HPV κ.ά.) αλλά και να κινητοποιήσουν εκείνους που το οφείλουν για την υγεία τους να αντιμετωπίσουν συμπεριφορικές διαταραχές (κάπνισμα, αλκοολισμός, παχυσαρκία, διατροφή κ.ά.).

Βήμα προς βήμα

Επίσης θα περιλαμβάνει «how-to» βίντεο για πρακτικά θέματα. Αναλυτικότερα, θα επιδεικνύεται βήμα προς βήμα η διαδικασία χρήσης των υπαρχόντων ψηφιακών εργαλείων (άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονικό ραντεβού, εγγραφή σε προσωπικό ιατρό κ.ά.) ενώ θα δίνεται έμφαση και σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η υποστήριξη των γονεϊκών δεξιοτήτων, η φροντίδα του βρέφους, η αποστιγματοποίηση των ψυχικών διαταραχών, της παχυσαρκίας και άλλων θεματικών.

«Στόχος δεν είναι απλά να κερδίσουμε περισσότερα χρόνια στη ζωή μας, αλλά περισσότερα υγιή χρόνια. Η επένδυση σε δράσεις πρόληψης, όπως είναι τα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων σε συνδυασμό με ψηφιακά εργαλεία, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Η αλλαγή, όπως π.χ. το να χάσει κάποιος βάρος, δεν είναι μια επιφανειακή διαδικασία. Επηρεάζει τον πυρήνα μας, αυτό που είμαστε. Και είναι σπουδαίο να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι ούτε οι μόνοι σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει η κυρία Αγαπηδάκη.

ΕξατομικευμένηπροσέγγισηΓια να επιτευχθεί η εξατομικευμένη προσέγγιση ο «Σύμβουλος Υγείας» θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αλλά και τα λοιπά διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο. Ετσι, από τις πληροφορίες που θα συλλέγει ο e-Σύμβουλος θα χτίζει το ιατρικό προφίλ του κάθε πολίτη ξεχωριστά – όπως τους παράγοντες κινδύνου στους οποίους είναι εκτεθειμένος, ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει και προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. φυσική άσκηση). Στην πράξη δηλαδή κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα με την παχυσαρκία θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για δωρεάν υπηρεσίες (όπως επίσκεψη σε διατροφολόγο) αλλά και για την παροχή φαρμακευτικής θεραπείας για ζητήματα απώλειας βάρους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.