Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση κατασκευής κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από 1.1.2021 για όλη την Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την υιοθέτηση της υποχρέωσης για τη χώρα μας έναν χρόνο νωρίτερα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. «Κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής έχουν εντοπιστεί από τους μηχανικούς πολλά προβλήματα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σύντομα κρίσιμες αποφάσεις. Ισως τελικά αποδειχθεί ευεργετική η απόφαση να ισχύσει στη χώρα μας νωρίτερα διότι έτσι έχουμε τον χρόνο να προχωρήσουμε το επόμενο δεκάμηνο στις απαραίτητες αλλαγές» αναφέρει ο κ. Λάσκος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και ο Σύλλογος των Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της απαίτησης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης έως το τέλος του έτους, με παράλληλη αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν ανακύψει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εξάμηνη παράταση στο προηγούμενο καθεστώς ή 6μηνη αναστολή ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. Διαφορετικά, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος, «κινδυνεύουμε να καταθέτουμε απλές ενεργειακές μελέτες για κάθε οικοδομή, αυτές να μην υλοποιούνται και με βάση τη νομοθεσία η οικοδομή να είναι κτίριο με αυθαιρεσία ή πολεοδομική παράβαση».

Η επίσπευση της υποχρέωσης κατασκευής κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας έφερε νωρίτερα (έως τις 10 Μαρτίου) και την υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει τα γενικά πρότυπα που αφορούν τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής αποδοτικότητας, διαφορετικά θα ανοίξει άλλη μια υπόθεση παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΥΠΕΝ παρότι γνώριζε τον κίνδυνο, με μεγάλη καθυστέρηση προκήρυξε, τον περασμένο Νοέμβριο, διαγωνισμό για το έργο «Καθορισμός βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων» και την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για αύξηση των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ο οποίος τελικά κηρύχθηκε άγονος. Ετσι, στα τέλη Ιανουαρίου ζητήθηκε εκτάκτως η υλοποίηση του έργου από το ΤΕΕ, το οποίο έκρινε ότι ο χρόνος που απέμενε έως τις αρχές Μαρτίου ήταν περιορισμένος για ένα τέτοιο τεχνικό έργο.