Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι αρμόδιες για τα πανεπιστήμια υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έλαβαν ένα αναπάντεχο αίτημα: δυο φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ζητούσαν να μετεγγραφούν σε άλλο ομοειδές ίδρυμα της χώρας επειδή κινδυνεύει η ζωή τους… «Πώς ακούγεται, αλήθεια, σε μια πολιτισμένη κοινωνία η είδηση ότι ένας νέος ζητάει να φύγει από ένα εκ των καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, φημισμένο μάλιστα για την ερευνητική του παρουσία διεθνώς, επειδή φοβάται ότι θα πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού;» αναρωτιέται μιλώντας στο «Βήμα» μέλος της διοίκησης του ΕΜΠ.

«Συμμόρφωση»

Ο ίδιος, μετά από 30 χρόνια στα αμφιθέατρα, μοιάζει να έχει χάσει την υπομονή του, ανατρέχει διαρκώς στη διάρκεια των διηγήσεών του στα δεκάδες περιστατικά βίας και τραμπουκισμού που έχει ζήσει, στις απειλές, στον φόβο, τις (πολλές) στιγμές κατά τις οποίες βρέθηκε στο κέντρο επιθέσεων βίαιων ομάδων νέων, οι οποίοι απαιτούσαν «συμμόρφωση» προς τις απόψεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο και το ιδιότυπο μήνυμα που έλαβε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο νέο «σίριαλ» της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα των ΑΕΙ. Και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Φοιτητών με επιλογή των μελών του από ενιαίο ψηφοδέλτιο (κάτι που έβαλε στην… άκρη τις φοιτητικές παρατάξεις).

Επιθέσεις

Οπως και σε άλλες περιπτώσεις όμως, στα περισσότερα ΑΕΙ της επαρχίας (όσο μακρύτερα από τα αστικά κέντρα και καλύτερα) οι εκλογές για τα Συμβούλια Φοιτητών έγιναν «αναίμακτα». Αντίθετα, στα αστικά κέντρα και στα μεγάλα πανεπιστήμιά τους η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο ΕΜΠ απειλές προς τους υποψηφίους φοιτητές, τραμπουκισμοί προς τους καθηγητές αλλά και καταλήψεις και κινητοποιήσεις των λεγόμενων «ηχηρών μειοψηφιών» οδήγησαν στο να μη συγκροτηθούν καν εφορευτικές επιτροπές στις σχολές του, με μοναδική εξ αυτών που μπόρεσε να εκλέξει 4 άτομα, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ). Για αυτή την εκλογή ψήφισαν τελικά «ηλεκτρονικά» περισσότερα από 250 άτομα. Με αίτημα να μη γίνουν καθόλου εκλογές για την εκλογή Συμβουλίου Φοιτητών στο Ιδρυμα ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες έγινε κατάληψη της πρυτανείας του Ιδρύματος, που κράτησε δύο ημέρες.

Πάντως, για την ΣΕΜΦΕ οι προηγούμενες ημέρες ήταν πλήρεις (θλιβερών) ειδήσεων. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο κοσμήτοράς της Σταύρος Κουρκουλής έπεσε θέμα επιθέσεων βίας όταν ομάδα φοιτητών διέκοψε το μάθημά του και τον εξύβρισε χυδαία μέσα στο αμφιθέατρο που δίδασκε. Και αυτό λόγω της απόφασής του να  καθαρίσει το περασμένο καλοκαίρι από τα σκουπίδια περιοχή στην οποία έδρευε στο παρελθόν ένα από τα «στέκια» ακροαριστερών φοιτητικών ομάδων. Στο σημείο αυτό, ομάδες ταραξιών είχαν προσπαθήσει να… χτίσουν πέρυσι έναν  τοίχο μέσα στο Ιδρυμα για να το απομονώσουν.

Τραμπουκισμοί

Μετά από το περιστατικό αυτό, οι καθηγητές του Ιδρύματος προέβησαν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες σε βάρος των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις βίας εναντίον τους, ενώ η Σχολή έκλεισε συμβολικά για δύο ημέρες.

Ο κ. Κουρκουλής που βρέθηκε στο στόχαστρο των επεισοδίων είναι εμφανώς απογοητευμένος. «Πώς είναι δυνατόν να είσαι ήρεμος και να κάνεις τη διδακτική και ερευνητική δουλειά σου σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε νέους να τραμπουκίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, να σε φωνάζουν… καραγκιόζη και ρουφιάνο, να σε περικυκλώνουν και να σε εκφοβίζουν» αναρωτιέται μιλώντας στο «Βήμα».

Η διήγησή του είναι πραγματικά σοκαριστική. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικά σοβαρό» αναφέρει. «Και η πανεπιστημιακή αστυνομία;» μοιάζει η πρώτη λογική ερώτηση. Ο κ. Κουρκουλής χαμογελάει ειρωνικά. «Οσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία και συγκεκριμένα τη δυνατότητά της για έγκαιρη επιβολή της τάξης, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι εντελώς ανύπαρκτη, ενώ εμείς τελείως εκτεθειμένοι» λέει χαρακτηριστικά.

 

Απειλές

«Δεν γίνεται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να φοβούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές για την εκλογή Φοιτητικού Συμβουλίου επειδή τους απειλούν ότι θα τους δείρουν…» αναφέρει ο κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ Σταύρος Κουρκουλής.

Η ΣΕΜΦΕ τελικά εξέλεξε 4 άτομα για το Συμβούλιο Φοιτητών από 7 υποψήφιους. Σε άλλα Ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκε η ίδια εικόνα με την εκλογή επίσης λιγότερων των 10 ατόμων από μια Σχολή. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οι εκλογές θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο, ενώ το Συμβούλιο Φοιτητών δεν συγκροτήθηκε ακόμη ούτε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Σε άλλα Ιδρύματα της χώρας ωστόσο,  όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν κανονικά.

INFO

Ατιμωρησία

«Μικρο-ομάδες οικτρών μειοψηφιών επί χρόνια καλύπτονται πίσω από την ατιμωρησία που ξέρουν ότι ακολουθεί όλες τις πράξεις τους και εμείς δεν ξέρουμε πραγματικά τι να κάνουμε. Ξέρετε ποια είναι η ανώτερη ποινή που μπορούμε να επιβάλουμε σήμερα; Η στέρηση συμμετοχής στις εξετάσεις…» αναφέρει ο κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ Σταύρος Κουρκουλής.