Νέα σημαντικά ερωτήματα για τις επιλογές διοικητικών στελεχών του δραστήριου Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προκύπτουν μετά τη διαπίστωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει «Το Βήμα της Κυριακής», ότι ο ιδρυτής του Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος έχει για προσωπική του χρήση και διαμονή και τρίτο ακίνητο (μετά τη μεζονέτα στον Αλιμο και πολυτελές διαμέρισμα στη Βάρκιζα) μεγάλης αξίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στον Λευκό Πύργο, που είχε δωρηθεί προ 13 ετών στην εν λόγω ΜΚΟ. Και όλα αυτά ενώ οι υπεύθυνοι του Οργανισμού αποφεύγουν να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις και δεν έχουν διαψεύσει αναφορές κυβερνητικών στελεχών ότι τα δωρηθέντα ακίνητα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι άνω των 400-500, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πωληθεί ή ενοικιαστεί ώστε να επωφεληθούν τα παιδιά.
Χαμόγελο του Παιδιού: Τι απαντά για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα»
Οι καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια στιγμή, στελέχη του Οργανισμού απευθύνουν δημόσιες εκκλήσεις για οικονομική ενίσχυση, με επίκληση ότι «η ΜΚΟ δεν έχει να πληρώσει χρέη της τάξης 50.000-60.000 ευρώ σε δημόσιες υπηρεσίες». Επίσης αποκαλύπτεται ότι κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δεχθεί σοβαρή αναφορά στις 19 Δεκεμβρίου 2022 ότι στελέχη του «Χαμόγελου» στη διαδικασία αποσφράγισης κατοικίας από δωρεά φιλάνθρωπων αφαίρεσαν τιμαλφή και επιχείρησαν να ανταλλάξουν χρηματικό ποσό σε ξένα νομίσματα που εντόπισαν εκεί σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κηφισιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καταγγελλόμενα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία ήταν από το προσωπικό περιβάλλον σημαντικού στελέχους του Οργανισμού. Με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επιχειρούν ήδη να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση.
Παράλληλα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις υπαλλήλων του Οργανισμού από σημαντικές θέσεις στο λογιστήριο και στο τμήμα διαχείρισης ακινήτων με σαφείς υπαινιγμούς για ύποπτες μεθοδεύσεις και επωφελείς ενέργειες για άτομα που σχετίζονται με τον πρόεδρο του Οργανισμού. Και όλα αυτά ενώ έχει ήδη αρχίσει πλήρης εξονυχιστικός έλεγχος της ΑΑΔΕ στην εν λόγω ΜΚΟ, ύστερα από σχετική αποστολή εγγράφων της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και με βάση τα προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας.
Τα ερωτήματα και οι επιβεβαιώσεις
«Το Βήμα της Κυριακής» σε τρία διαδοχικά δημοσιεύματά του είχε παραθέσει σειρά στοιχείων για προβληματικές επιλογές των υπευθύνων του «Χαμόγελου». Ο Οργανισμός έχει γραφεία, υποδομές και χώρους φιλοξενίας σε 17 πόλεις της Ελλάδας όπου εργάζονται περίπου 500 υπάλληλοι και 4.000 εθελοντές. Με στόχο της δημοσιογραφικής έρευνας να μην υπάρχουν περαιτέρω αμφιβολίες και ενδοιασμοί των πολιτών για τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, μετά την υπόθεση της «Κιβωτού». Τα ερωτήματα που έθεσε αρχικά «Το Βήμα» αφορούσαν τα πλεονάσματα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με «δραματικές αναφορές» του κ. Γιαννόπουλου για «οριακές οικονομικές καταστάσεις», για τη διαχείριση και εκμετάλλευση εκατοντάδων ακινήτων, για προβληματικές σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα εξαφανίσεων ανηλίκων, για τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων και τις επακόλουθες καταγγελίες τους.
Ακόμη είχαμε παρουσιάσει στοιχεία, που επιβεβαιώθηκαν, ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» διέμενε σε πολυτελή μεζονέτα έκτασης τουλάχιστον 500 τ.μ., αξίας περίπου 2.000.000 ευρώ, στον Αλιμο, που προερχόταν από φιλανθρωπική δωρεά προς τη ΜΚΟ μιας συνταξιούχου από τη Δράμα που διέμενε παλιότερα στο εξωτερικό. Ακόμη παρουσίασε στοιχεία για συνεχή ροή μεγάλων χρηματικών ποσών από τον οργανισμό προς μονοπρόσωπη εταιρεία που είχε διατηρήσει ο κ. Γιαννόπουλος μέχρι προ μερικών ετών, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε.
Ανεκμετάλλευτα ακίνητα
Επιπλέον, σε σχετική δήλωση προχώρησε προσφάτως και η κυρία Μιχαηλίδου που ανέφερε ότι «έχουν γίνει ρεπορτάζ των ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατομμύρια πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει, διάβασα, σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων, με πόσα μπάνια λέει ότι έχει, και να μη χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική». Μιλώντας ταυτόχρονα για τουλάχιστον 400 δωρηθέντα ακίνητα στον Οργανισμό που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα.
Οικειοποιούνται τις δωρεές για να καλύψουν προσωπικές ανάγκες
Τα νεότερα στοιχεία είναι καταλυτικά. Καθότι διαπιστώνεται, σύμφωνα με συμβόλαιο που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αλλά και σχετικές μαρτυρίες υπαλλήλων όπως και κατοίκων της περιοχής, ότι ο κ. Γιαννόπουλος πέρα από τα δύο πολυτελή ακίνητα του «Χαμόγελου» στην Αττική παρακρατεί για προσωπική χρήση και διαμέρισμα περίπου 90 τ.μ. στον 2ο όροφο κτιρίου στην οδό Καστριτσίου (ανάμεσα στις οδούς Τσιμισκή και Εγνατίας) στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είχε παραχωρηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2010 με δωρητή έναν συνταξιούχο γιατρό από τις Σέρρες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, ο κ. Γιαννόπουλος δίνει συχνά το «παρών» στο εν λόγω ανακαινισμένο διαμέρισμα όταν μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα. Χωρίς να διευκρινίζεται γιατί αυτό το διαμέρισμα δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ώστε να επωφεληθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται από το «Χαμόγελο». Επιπλέον ζητούμενο είναι αν για τη χρήση αυτού του ακινήτου ζητήθηκε άδεια από τη Γενική Συνέλευση της ΜΚΟ, όπως έχει μνημονεύσει ο κ. Γιαννόπουλος για τα δύο άλλα πολυτελή σπίτια όπου διαμένει στην Αθήνα. Με κύριο ζητούμενο ποιος είναι ο διαχωρισμός του «νόμιμου» και του «ηθικού» σε αυτές τις αμφιλεγόμενες αδειοδοτήσεις στον ιδρυτή της ΜΚΟ.
Επιπλέον εντυπωσιάζει ότι ενώ οι υπεύθυνοι του «Χαμογέλου» δίνουν αμέσως απαντήσεις στις αιτιάσεις της κυρίας Μιχαηλίδου για το ακριβές ύψος του πλεονάσματος της ΜΚΟ, δεν σχολιάζουν τις αναφορές της για «τουλάχιστον 400 ακίνητα που έχει το “Χαμόγελο”», αποφεύγοντας οποιονδήποτε προσδιορισμό…
Σημειώνεται ότι σε διερευνώμενες αναφορές που έχουν σταλεί στις δικαστικές αρχές πρώην υπαλλήλων του «Χαμογέλου» υποστηρίζεται ότι «υπάρχει σιωπηρός κανόνας όταν ο Οργανισμός λαμβάνει δωρεά σε “καλά είδη”, που πιθανολογείται ότι θα ενδιαφέρουν διευθυντικά στελέχη και τις συζύγους τους, να διατηρούνται μέχρι να τα δουν και να διαλέξουν ό,τι θέλουν και ό,τι δεν θέλουν να αξιοποιηθεί για τον σκοπό που εξαρχής δωρήθηκαν. Δηλαδή οικειοποιούνται τις δωρεές, χορηγίες και κάθε πόρο του Οργανισμού για να καλύπτουν προσωπικές ανάγκες τους και να αποταμιεύουν ή να δαπανούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν το παχυλό εισόδημα που τους αποφέρει η αυτοθυσία τους στον Οργανισμό».