Το νομοσχέδιο δίνει το «πράσινο φως» και για τη λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών που θα εντάσσονται σε νοσοκομεία ή σε ανεξάρτητες μονάδες. Μάλιστα στα κέντρα αυτά θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και εθελοντές στο πλαίσιο οργάνωσης δημιουργικών δραστηριοτήτων, που θα δίνουν… χρώμα στις ζωές των ασθενών με απειλητικές ασθένειες.

Το υπουργείο Υγείας όμως επενδύει και στη δημιουργία ειδικών ξενώνων, όπου θα στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, προσφέροντας παράλληλα μια περίοδο αποσυμπίεσης (2 ή 3 εβδομάδων) για τους συγγενείς τους. Μία από τις επιδιώξεις δε του υπουργείου Υγείας είναι οι ξενώνες αυτοί να παρέχουν μια σπιτική ατμόσφαιρα, έχοντας ως πρότυπο τη δομή «Γαλιλαία» που λειτουργεί κάτω από τη σκέπη της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Σημαντικό κεφάλαιο στο ίδιο νομοσχέδιο είναι και οι μονάδες που θα προσφέρουν φροντίδα κατ’ οίκον σε ασθενείς που τη χρειάζονται στο σπίτι ή σε άλλη δομή μακροχρόνιας υποστηριζόμενης διαβίωσης αλλά και υποστήριξη στις οικογένειες και όσους φροντίζουν τους ασθενείς. Λαμβάνοντας υπόψη δε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας, προκρίνεται η αξιοποίηση των «εργαλείων» τηλεϊατρικής σε μια προσπάθεια να μη μείνει κανένας ασθενής αβοήθητος.

Εν τω μεταξύ, με πρότυπο τη διαχείριση της πανδημίας – όπου η επιστημονική κοινότητα βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται σε «ανοιχτή επικοινωνία» με το υπουργείο Υγείας αλλά και την κυβέρνηση – θα συσταθεί Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Ανακουφιστικής Φροντίδας που μεταξύ άλλων θα προτείνει το εθνικό σχέδιο δράσης.

Για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου λαμβάνεται μέριμνα για προνομιακή χρηματοδότηση από ενωσιακούς πόρους, ενώ η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση αναμένεται να στηριχθεί και από ιδιωτικές δωρεές για τη διαμόρφωση επαρκών δομών. Υπογραμμίζεται δε ότι εφόσον λάβει το νομοσχέδιο το «πράσινο φως» από τη Βουλή, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποζημίωση και ένταξη των πρωτοκόλλων Ανακουφιστικής Φροντίδας από τον ΕΟΠΥΥ.