«Παύλο μου, νικήσαμε». Η κραυγή της μάνας του Παύλου Φύσσα με τα υψωμένα χέρια της προς τον ουρανό, ήταν αναμφισβήτητα η εικόνα εκείνη που σφράγισε την πιο σημαντική και ιστορική δίκη της Μεταπολίτευσης.
Η Μάγδα Φύσσα με την κίνησή της αυτή, έξω από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ουσιαστικά έγινε η «γέφυρα» για να περάσει το ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης – όπως αποτυπώθηκε με την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την οποία μόλις είχε κριθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση – στους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο της Αθήνας.
Από τότε όμως που η σημερινή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη απήγγειλε την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, με μέλη τους Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, οι οποίοι κατέχουν πλέον τον βαθμό του προέδρου Εφετών, έχουν περάσει 1.060 μέρες.
Από τότε που ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, κάρφωσε το μαχαίρι στο σώμα του 34χρονου Παύλου Φύσσα μετράμε δέκα ολόκληρα χρόνια!
Κι όμως, η υπόθεση αυτή που έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο και πολιτικές προεκτάσεις δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί ποινικά. Από τον Ιούνιο του 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της σοβαρής αυτής υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με άγνωστο, τουλάχιστον επί του παρόντος, τον ακριβή χρόνο που θα εκδοθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Ετυμηγορία που αναμένουν όχι μόνο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, καθώς από το αποτέλεσμά της εξαρτάται η προσωπική τους ελευθερία, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων και ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε από την ηχηρή παρουσία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να ακούσουν την πρωτόδικη απόφαση, η οποία είχε λάβει και διεθνείς διαστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους ρυθμούς που συνεδριάζει το δικαστήριο, το οποίο… μοιράζεται την ίδια δικαστική αίθουσα εναλλάξ με τη σύνθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εκτιμάται πως ούτε μέσα στο 2024 θα έχει γραφτεί το δικαστικό τέλος της υπόθεσης. Αυτό δε, εκ των πραγμάτων, με βάση τον νόμο, δεν μπορεί παρά να έχει και επιπτώσεις και στο κρίσιμο θέμα των αποφυλακίσεων του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, από τους πρώτους μήνες του 2024 θα μπορούν, όπως έχουν ήδη κάνει, να ζητούν την αποφυλάκισή τους με το επιχείρημα ότι μέχρι να βγει η απόφαση σε δεύτερο βαθμό εκείνοι θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους.
Σε αυτή την κατηγορία μάλιστα περιλαμβάνεται και ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά ακόμα και μέσα από τις φυλακές του Δομοκού δηλώνει παρών σε κάθε πολιτική αναμέτρηση, επιχειρώντας να περάσει με διάφορα νομικά τερτίπια κάτω από τα ραντάρ νομοθετικών παρεμβάσεων.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 οδηγήθηκε στη φυλακή η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς επτά πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, ενώ καταδικάστηκαν άλλοι 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα και απόπειρα ανθρωποκτονίας του αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ).