«Ψάχνουμε τις πρώτες ύλες» μας λέει ο κ. Ψαρράς, μιλώντας για τους σκοπούς της πρωτοβουλίας. «Ψάχνουμε αγρότες που έχουν ακόμα τοπικές ποικιλίες. Πρέπει όλα αυτά να διασωθούν για να χτιστεί η βάση της κρητικής διατροφής. Εχουμε, για παράδειγμα, ανακαλύψει πάνω από 10 ειδών τοπικά όσπρια. Μετά από 6-7 χρόνια μικρής εκμετάλλευσης, μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εκμετάλλευσή τους ανέβηκε επίπεδο, έγινε μεσαία». Μιλά, ιδιαίτερα, για το ρεβίθι Γαύδου και τα ξηρά μαυρομάτικα του Οροπεδίου. «Είναι τα μισά σε μέγεθος από αυτά του εμπορίου και η πρωτεΐνη που περιέχουν είναι πολλαπλάσια». Αναφέρει τις προσπάθειες ενός αγρότη κοντά στο Ηράκλειο να αναβιώσει παλιές ποικιλίες χαρουπιού με εξαιρετικά αποτελέσματα. «Παράγει διπλάσια σε μέγεθος χαρούπια γεμάτα σιρόπια». Μιλά επίσης και για εκπρόσωπο του ζωικού βασιλείου της Κρήτης που χάνεται. Πρόκειται για μια τοπική ράτσα βοοειδών της παλιάς ορεινής φυλής από την οποία έχουν διασωθεί όλες κι όλες 15 αγελάδες. Παλεύει να τις διασώσει ένας κτηνοτρόφος κοντά στα Χανιά. «Η διάσωση των τοπικών ειδών βοηθά την τοπική κοινωνία να παράγει ξανά. Και όταν η παραγωγή αυτή γίνεται βιώσιμη, διασφαλίζεται η βιοποικιλότητα» καταλήγει.