Ενα παιδί ζητεί δικαιοσύνη. Η δυσώδης υπόθεση του Κολωνού, με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, έφτασε η ώρα να κριθεί από τους δικαστές και τους ενόρκους του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που θα ανέβουν αύριο το πρωί στην έδρα του.

Απέναντί τους στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 28 πρόσωπα, που κατά περίπτωση είναι «φορτωμένα» με βαριά κακουργήματα, όπως βιασμός, μαστροπεία, πορνογραφία και ασελγείς πράξεις με ανήλικη, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στις σελίδες του οποίου περιγράφονται ο ζόφος και η διαστροφή που σιωπηλά υπέμενε επί μήνες η ανήλικη.

Τα ραντεβού της φρίκης

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, που στην κυριολεξία έχει συγκλονίσει την κοινωνία, είναι ο 55χρονος Ηλίας Μίχος ο οποίος κατηγορείται ότι υποδυόταν την ανήλικη στις εφαρμογές Viber, WhatsApp, Blindchat ή χρησιμοποιούσε κατευθείαν το κινητό τηλέφωνό της και έστελνε βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που θα συνευρίσκονταν ερωτικά μαζί της έναντι αμοιβής. Με αυτόν τον τρόπο ο κατηγορούμενος έκλεινε τα ραντεβού της φρίκης στο παιδί σε χώρο κοντά στο ψιλικατζίδικο που διατηρούσε, ενώ φέρεται ότι εκείνος ήταν που οδηγούσε τη 12χρονη στα συγκεκριμένα σημεία «και κατόπιν την παραλάμβαναν οι άγνωστοι άνδρες με το αυτοκίνητό τους και την πήγαιναν σε έτερη τοποθεσία, επίσης πλησίον του καταστήματός του, την οποία αυτός είχε υποδείξει, προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά εντός του οχήματός τους έναντι χρηματικού ποσού 50 ευρώ συνήθως για κάθε συνεύρεση».

Σε διπλανές θέσεις στο εδώλιο της αίθουσας του Εφετείου της Αθήνας, που επελέγη έπειτα από συγχρονισμένες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης και του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου της Αθήνας Χριστόφορου Λινού – καθώς πρόκειται για μια πολυπρόσωπη δίκη, για την εξέλιξη της οποίας δεν επαρκούν οι μικρές σε χωρητικότητα αίθουσες των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων της Αθήνας –, θα βρεθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα που κατονόμασε στις αλλεπάλληλες καταθέσεις που έχει δώσει η ανήλικη στην Αστυνομία ζώντας και ξαναζώντας τον ίδιο εφιάλτη. Η διαδικασία ήταν μακρά και επώδυνη για το παιδί, που χρειάστηκε πολλές φορές να περιγράψει όσα πέρασε για να αποκαλύψει την ταυτότητα των προσώπων που την κακοποίησαν. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μπήκε πολλές στο «δωμάτιο» της επαναθυματοίησης και με τον τρόπο της έγινε «ασπίδα» και για άλλα ανήλικα παιδιά που πιθανώς να ζούσαν τον ίδιο εφιάλτη με εκείνη από τους κατηγορουμένους.

Μαζί με όλους τους παραπάνω, αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται και η μητέρα της ανήλικης, η οποία φέρεται ότι όχι μόνο γνώριζε πως η 12χρονη κόρη της συνευρισκόταν έναντι αμοιβής με ενήλικους άνδρες, αλλά και με την όλη στάση της διευκόλυνε το παιδί της στο κλείσιμο των ραντεβού. Η μητέρα της μάλιστα όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι προσωρινά κρατούμενη, ενώ η ανήλικη έχει κατ’ επανάληψη πει στις καταθέσεις της πως η μαμά της δεν έχει καμία ποινική ευθύνη.

Η «υπόθεση του Κολωνού», όπως έχει καταγραφεί στα ποινικά χρονικά, αποκαλύφθηκε από μια τυχαία συγκυρία τον Αύγουστο του 2022. Η θεία του παιδιού που το φιλοξενούσε στη Λευκάδα εντόπισε σε ένα από τα δύο κινητά του χυδαία μηνύματα που αντάλλασσε μαζί της ένας άνδρας. Λίγες ώρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο αποστολέας ήταν ο Ηλίας Μίχος, στο μαγαζί του οποίου εργαζόταν κάποιες φορές το κορίτσι για ένα μεροκάματο της τάξεως των 10 ευρώ. Kατά τη διάρκεια της δίκης, που ξεκινά σε λίγες ώρες, η ανήλικη θα είναι εκεί μέσα από τις καταθέσεις της, μέσα από τις περιγραφές και διά των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ώστε να αποφευχθεί η συνεύρεσή της σε μια δικαστική αίθουσα με τους κατηγορουμένους-θύτες, που θα είναι μια ακόμα σκληρή δοκιμασία για την ανήλικη.

Τελειώνει ο χρόνος

Στον δρόμο αυτόν, μέχρι την τιμωρία και την κάθαρση, οι δικαστές γνωρίζουν καλά πως, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης, πρέπει να συνυπολογίσουν ότι ήδη η «κλεψύδρα» για την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορουμένου έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς τον Απρίλιο του 2024 συμπληρώνεται το 18μηνο, ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, οι δικαστές έχουν το δικαίωμα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ποινικές υποθέσεις, να διατάξουν τον κατ’ οίκον περιορισμό του για να διασφαλίσουν την παρουσία του στη δίκη.