Η λίστα Καλογήρου για την ηγεσία ΣτΕ-Αρείου Πάγου

Τη διαδικασία επιλογής για τον ανώτατο θώκο του Συμβουλίου Επικρατείας και τις θέσεις αντιπροέδρων ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης – Η «τακτική διαύγειας», οι «μετρημένες» κινήσεις και η επιλογή ίσων αποστάσεων

Επιλογή «μακράς πνοής» φαίνεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας – ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα από τα τέλη Ιουνίου. Τη διαδικασία επιλογής, τόσο για τον ανώτατο θώκο του ΣτΕ όσο και για τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ και στον Αρειο Πάγο, έχει ήδη θέσει σε τροχιά ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αποστέλλοντας στο Κοινοβούλιο τον δικό του κατάλογο  με τους ανώτατους δικαστές που μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Ο κατάλογος για τη θέση του προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου περιλαμβάνει έξι πρόσωπα – αντιπροέδρους του ΣτΕ που βρίσκονται ψηλά στην επετηρίδα: τον Αθανάσιο Ράντο (ο οποίος ως αρχαιότερος εκτελεί χρέη προέδρου, μετά την παραίτηση του Νικολάου Σακελλαρίου), τη Μαίρη-Aϊρήν Σαρπ, τη Μαρία Καραμανώφ, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Ιωάννη Γράβαρη και τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.
Στη δεξαμενή από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου δεν περιλαμβάνονται τρεις αντιπρόεδροι, οι οποίοι έχουν μπροστά τους μόνο ένα έτος θητείας προτού λήξει το προβλεπόμενο για τη συνταξιοδότησή τους όριο ηλικίας: η Αικατερίνη Συγγούνα, ο Αναστάσιος Γκότσης και ο Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως υποψηφίους για τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων, που θα έχουν τελικά «χηρέψει» (έχει ήδη παραιτηθεί ο τέως αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος, ενώ αναμένεται να παραμείνει κενή ακόμα μία θέση, εφόσον τελικά ο πρόεδρος θα προέρχεται από τον κατάλογο των αντιπροέδρων), συνολικά οκτώ δικαστές-συμβούλους Επικρατείας: τους Δημήτρη Σκαλτσούνη, Παναγιώτη Ευστρατίου, Ευαγγελία Νίκα, Παναγιώτα Καρλή, Κωνσταντίνο Κουσούλη, Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, Δημήτρη Μακρή και Μιχάλη Πικραμένο.

Στον Αρειο Πάγο

Στον Αρειο Πάγο, θα πληρωθούν τρεις θέσεις αντιπροέδρων, καθώς έχουν πλέον αποχωρήσει οι Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Χρυσούλα Παρασκευά και Γεώργιος Σακκάς. Ο κατάλογος του υπουργού περιλαμβάνει τους εξής 10 δικαστές: Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, Γεώργιο Κοντό, Ασπασία Μαγιάκου, Ειρήνη Καλού, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Γεώργιο Αναστασάκο, Ιωάννη Μαγγίνα, Δήμητρα Κοκοτίνη, Διονυσία Μπιτζούνη.
Πηγές φέρουν τα πρώτα τηλεφωνήματα σε υποψηφίους να έχουν ήδη γίνει, ώστε να «ετοιμάζονται» για να περάσουν από τη διαδικασία της ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία γνωμοδοτεί βάσει του σχετικού νόμου Καστανίδη, ενώ αύριο Δευτέρα θα επιδοθούν και ατομικές προσκλήσεις.
Την ευθύνη της τελικής απόφασης για την επιλογή των νέων προσώπων την έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τήρηση ισορροπιών

Τη γνωστοποίηση της έναρξης της διαδικασίας έκανε εξάλλου ο ίδιος ο κ. Καλογήρου, υιοθετώντας μια τακτική «διαύγειας» που δεν συνηθιζόταν πάντα κατά το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, στη φάση αυτή ο υπουργός βρίσκεται σε κινητικότητα, καθώς επιχειρεί να δώσει προσωπικό στίγμα απέναντι σε θεσμικούς εκπροσώπους του κόσμου της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος δείχνει μάλιστα να φροντίζει ιδιαίτερα την τήρηση των ισορροπιών. Ενδεικτική είναι η κίνησή του να συναντήσει, μετά την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (τη μεγαλύτερη δικαστική Ενωση της χώρας), και την Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, ιδρυθείσα με πρωτοβουλία της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο κ. Καλογήρου, σε αντίθεση με άλλες επιλογές του που δείχνουν αν μη τι άλλο αποστάσεις από τον δρόμο του προκατόχου του Σταύρου Κοντονή, επέλεξε να διατηρήσει και τους έξι ειδικούς συνεργάτες του τελευταίου (ΦΕΚ 19ης/9/2018, αριθμός φύλλου 529). Ισως γιατί, εξηγούν έγκυρες πηγές, χρειάζεται δίπλα του πρόσωπα που γνωρίζουν τα θέματα του υπουργείου, τους μήνες που απομένουν ως τις εκλογές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.