«Διακεκριμένα προϊόντα μικρών παραγωγών». Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να ορίσει κανείς μία από τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο της γαστρονομίας τα επόμενα χρόνια. Η απόφαση πολλών – νέων κυρίως – να στραφούν στη γεωργία αλλά και στην παραγωγή προϊόντων, αναζητώντας διέξοδο στην οικονομική κρίση, αλλά και η συνειδητοποίηση από αυτούς ότι, για να ξεχωρίσουν, θα έπρεπε να επενδύσουν στην ποιότητα ή στο διαφορετικό δίνουν ήδη αποτελέσματα. Αρκετά καταστήματα τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ρίξει βάρος σε αυτά δίνοντάς τους διέξοδο στην αγορά – τις επόμενες χρονιές το φαινόμενο θα εξαπλωθεί. Ενας παράγοντας είναι και η δημιουργία του μεγάλου πολυχώρου της μεσογειακής διατροφής που θα δημιουργηθεί στον χώρο του Αρσακείου, όπου θα συνδυάζονται οι αγορές με την εκπαίδευση και τη γνώση.

Παράλληλα, μελετώντας έρευνες και συζητώντας με ανθρώπους του χώρου, θα κατέληγε κανείς πως μία ακόμη λέξη που θα επικρατήσει στον χώρο της γαστρονομίας είναι «εναλλακτικά». Η αρχή έχει ήδη γίνει με τη στέβια και το σιρόπι αγαύης ως εναλλακτικά της ζάχαρης, τα φυτικά γάλατα καθώς και τα «ζυμαρικά» από όσπρια. Η ανερχόμενη τάση για τα εναλλακτικά τρόφιμα έχει καταγραφεί και από την έρευνα που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δείγμα 950 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα: «Οι επτά αναδυόμενες διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις για την επόμενη δεκαετία». Αντιγράφουμε από εκεί: «Προϊόντα όπως το φυτικό τυρί, τα φυτικά γάλατα κ.λπ. υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά, με το επόμενο βήμα να είναι κρέας εργαστηρίου ή από φυτικά συστατικά. Υπάρχει άλλωστε ήδη ένα καταναλωτικό κοινό που κάνει τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το εξωτερικό». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσει μια σειρά από κατεψυγμένα προϊόντα φυτικού, εναλλακτικού κρέατος που θα παράγονται στην Ελλάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω