«Εχουμε βάλει αγγελία για σερβιτόρο εδώ και δύο εβδομάδες» λέει στο «Βήμα» ο Θοδωρής Λεονταρίτης, με κατάστημα καφέ και street food στο κέντρο της Αθήνας. «Προσφέρουμε 900 ευρώ τον μήνα, 8ωρη 5ήμερη εργασία, ασφάλιση και μέχρι σήμερα δεν μας έχει τηλεφωνήσει κανείς. Ούτε ένας!». Η φράση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε πριν από λίγες μέρες στο Twitter ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας για 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας σε επισιτισμό και τουρισμό. Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους τόσο ο Δημήτρης Κουτούκης, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό) όσο και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά τόσο τους τουριστικούς προορισμούς όσο και τα αστικά κέντρα. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σύρο: «Αν σήμερα το πρωί μου τηλεφωνήσουν 200 μάγειρες και 400 σερβιτόροι και μου πουν ότι ψάχνουν δουλειά, θα τους βρω μέσα σε 10 λεπτά». Και μία ακόμη επιβεβαίωση: «ξεφυλλίζοντας» ιστοσελίδα με αγγελίες, στην κατηγορία  «εστίαση-τρόφιμα» καταγράψαμε 2.007(!) αναζητήσεις προσωπικού (από σεφ και σερβιτόρους μέχρι λαντζέρηδες και ψήστες) στην Αττική, 185 στις Κυκλάδες και 52 στην Κρήτη.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι αδιαμφισβήτητο. Το θέμα είναι οι αιτίες και η λύση του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εθνική οικονομία, αν σκεφτεί κανείς πως ο τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία, μαζί με την εστίαση συμβάλλουν κατά 13% στο ετήσιο ΑΕΠ.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω