Σε γερασμένα κτίρια στεγάζεται σε αρκετές περιπτώσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τα οποία στις δεκαετίες που μεσολάβησαν επεκτάθηκαν με νεότερες κτιριακές προσθήκες και επιχείρησαν να εκσυγχρονιστούν πάνω σε θεμέλια και εγκαταστάσεις, ωστόσο, που έχουν χτιστεί και… ανήκουν στον περασμένο αιώνα. Ισως γι’ αυτό η πρόσφατη είδηση ότι έπειτα από διαρροή καυτού νερού στον 9ο όροφο του Ευαγγελισμού τα νερά έφτασαν έως και τον τρίτο όροφο του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας στην πραγματικότητα δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Τα επανειλημμένα «SOS» του κακοσυντηρημένου και απαρχαιωμένου σε αρκετές περιπτώσεις ΕΣΥ δεν έχουν διαφύγει την προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως, τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν ήδη ξεκινήσει ή δρομολογούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης των υποδομών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (π.χ. ανακαίνιση θαλάμων, αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων, αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων), κατασκευής σύγχρονων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και ενίσχυσης του εξοπλισμού με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη επισκέφτηκαν το νοσοκομείο Τζάνειο για να ενημερωθούν για την πρόοδο εργασιών που βρίσκονται υπό εξέλιξη, παραδεχόμενοι πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ανακαίνιση από το 1960!

Εκρήξεις

Οι εργαζόμενοι εν τούτοις στα δημόσια νοσοκομεία επιμένουν πως τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα, ενώ εστιάζουν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με τεχνικό προσωπικό. Για την ιστορία, το 2020 στον Ευαγγελισμό είχε σημειωθεί έκρηξη στο λεβητοστάσιο, ενώ λίγους μήνες μετά καταγράφτηκε ένα ακόμη ατύχημα από ρήξη του σωλήνα που μετέφερε καυτό λάδι από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια.

Αναφορικά, δε, με το πλέον πρόσφατο περιστατικό, είναι αξιοσημείωτο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» η γ.γ. του σωματείου εργαζομένων του ίδιου νοσοκομείου, Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, πως το τμήμα του 9ου ορόφου όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα διαρροής είναι ανακαινισμένο. Η ίδια περιγράφει πως το νοσοκομείο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα παλαιότερων και νεότερων κτιρίων που θα μπορούσε κανείς να το παραλληλίσει με «βιομηχανική μονάδα».

Συνεπώς, εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα παραδέχονται πως δεν υπάρχει «χρυσή συνταγή» για να μην ξανασυμβούν ατυχήματα σε τόσο… σύνθετες νοσοκομειακές μονάδες. Εστιάζουν εν τούτοις στις δικλίδες ασφαλείας και στην ανάγκη ταχύτερης δρομολόγησης έργων αιχμής ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες. Και στο τεχνικό αυτό παζλ προσθέτουν και τον κομβικό παράγοντα των τακτικών συντηρήσεων.

Πατέντες

«Πρόκειται για ένα οικοδόμημα όπου συνδέονται καινούργιες με παλαιότερες εγκαταστάσεις, με τους τεχνικούς τακτικά να καταφεύγουν σε πατέντες. Επιπρόσθετα, ο έλεγχος και η συντήρηση κρίνονται ελλιπείς. Οπως και το προσωπικό. Προβλέπονται 95 θέσεις κλάδου ΔΕ τεχνικών – ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μαραγκοί, υδραυλικοί κ.ά. –, ενώ στην πράξη εργάζονται μόλις 34 υπάλληλοι, ανάμεσά τους και επικουρικοί. Και βέβαια υπάρχουν και οι εργολάβοι που διαθέτουν τεχνικό προσωπικό χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις αυτό να πληροί αριθμητικά τις πραγματικές ανάγκες ή ποιοτικά να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. Οι εγκαταστάσεις όμως είναι τόσο πολύπλοκές που το προσωπικό πρέπει να τις γνωρίζει καλά. Να είναι εξοικειωμένο» προσθέτει η ίδια.

Και παραπέμπει μεταξύ άλλων στις συχνές διακοπές ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οπως θυμάται, το 2023 η ηλεκτροδότηση του νοσοκομείου είχε διακοπεί για 40 λεπτά, με το προσωπικό να κάνει ό,τι μπορεί για να μην κινδυνέψουν οι ασθενείς από το μπλακ άουτ.

Για απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, ελλιπή προληπτική συντήρηση και καθυστέρηση σε μεγάλα έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί προς αποφυγήν ενός πιο σοβαρού ατυχήματος στο ΕΣΥ – όπως η αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και των δικτύων ατμού που είναι πολλές φορές σάπια – κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), ηλεκτρολόγος – μηχανικός Δημήτρης Πετρόπουλος.

Ο ίδιος επιμένει, μιλώντας στο «Βήμα», πως οι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον πέντε με έξι μηχανικούς. «Στην πράξη, όμως, κατά κανόνα υπηρετούν μόλις δύο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ορθή λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων – ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που είναι αντίστοιχες μιας βιομηχανίας, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, τηλεπικοινωνίες, ανελκυστήρες…».

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ, οι ασφυκτικές εργασιακές συνθήκες εντός του ΕΣΥ, αλλά και γενικότερα στις δομές του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές είναι η αιτία που συχνά το παλιό και έμπειρο προσωπικό εξωθείται σε παραίτηση. Παράλληλα, όμως, καταγράφεται και αναιμικό ενδιαφέρον από τους νέους επιστήμονες. Οπως ενδεικτικά αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος, «περίπου το 40% των επιτυχόντων πρόσφατων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για θέσεις μηχανικών δήλωσε παραίτηση. Και όλα αυτά ενώ το 61% των υπηρετούντων στο Δημόσιο διπλωματούχων μηχανικών είναι άνω των 51 ετών».

Τα περιστατικά, δε, που αναδεικνύουν πως κτιριακά το ΕΣΥ… μαραζώνει δεν σταματά εδώ: Ενδεικτικά αναφέρεται πως πέρυσι εργαζόμενη στο τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, την ώρα που άνοιξε τον διακόπτη για να βάλει σε λειτουργία τον κλίβανο έπαθε ηλεκτροπληξία. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε απομακρύνει τη διοίκηση του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» έπειτα από καταγγελία πως το παλαιό κεντρικό δίκτυο θέρμανσης βγήκε εκτός λειτουργίας χωρίς να δίνεται λύση επί 10 τουλάχιστον ημέρες. Αντίστοιχα, το 2022 είχε εκδηλωθεί φωτιά σε θάλαμο στην παθολογική κλινική του Ιπποκράτειου Αθηνών.