Φόβους για προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας οργάνωσης, αντίστοιχης με αυτή της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που προχώρησε την περίοδο 2008-2017 σε περισσότερες από 260 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις επικίνδυνες «πειραματικού τύπου» επιθέσεις στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι αλλά και στην κατοικία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα. Και αν επαληθευθεί αυτή η εκτίμηση, θα πρόκειται για την εμφάνιση της «όγδοης γενιάς» αντάρτικου πόλης από το 1975 σε μια πορεία που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Και όλα αυτά μόλις λίγα 24ωρα μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας στον Σκάι που αποδίδεται στην οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Οι αστυνομικοί, με βάση τη ρύθμιση του ωρολογιακού μηχανισμού, εκτιμούν ότι ο μηχανισμός στην εκκλησία του Κολωνακίου θα εκρήγνυτο την ώρα της πρωινής προσέλευσης των πιστών με κίνδυνο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν και βρίσκουν ορισμένες ομοιότητες με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό, στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω τον Φεβρουάριο του 2012, όπως και άλλες τα τελευταία χρόνια, που παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Οι εκκλησίες ως στόχος
Οι πρώτες εμπρηστικές επιθέσεις με στόχο εκκλησίες, με όμοιο τρόπο όπως αυτή προ τεσσάρων ημερών στο Κολωνάκι, είχαν σημειωθεί στον πρώτο κύκλο ενεργειών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στις 9 Απριλίου 2009, εν όψει τότε του Πάσχα. Ομως το χαρακτηριστικό ήταν ότι τότε η οργάνωση είχε προχωρήσει σε σειρά προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και σκορπά ανησυχία στους αστυνομικούς. Στο κείμενό τους οι «Πυρήνες» ανέφεραν: «Θεωρούμε πως η θρησκεία αποτελεί ακόμη έναν εξουσιαστικό μηχανισμό με ιδιαίτερα ύπουλο ρόλο στην καθυπόταξη των ανθρώπων. Εχοντας λοιπόν καθαρή πνευματική διαύγεια τοποθετήσαμε 4 ωρολογιακούς εμπρηστικούς μηχανισμούς. Στην «Ιερά» Μητρόπολη στο κέντρο της Αθήνας, στην Αγία Τριάδα, στη μητρόπολη του Πειραιά, στην ανεκτίμητης αξίας εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και στον «ιερό» ναό του Αγίου Δημητρίου, στην πολιούχο εκκλησία της Θεσσαλονίκης». Μερικούς μήνες αργότερα τα τουλάχιστον 40-50 μέλη της οργάνωσης θα κλιμάκωναν τη δράση τους και θα προχωρούσαν σε βομβιστικές επιθέσεις σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, στην πλατεία Συντάγματος, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας κ.λπ.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν κι άλλες επιθέσεις σε εκκλησίες, όπως αυτή με γκαζάκια έξω από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη στις 10 Δεκεμβρίου, οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις τον Φεβρουάριο του 2017 στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στα Πευκάκια Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν σημειωθεί επιδρομές με μπογιές, διακοπές λειτουργίας κ.λπ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να καταδείξουν ότι η επίθεση στον ιερό ναό στο Κολωνάκι αποτελεί προπομπό μιας πιθανής «μεταμόρφωσης» ομάδας αναρχικών σε δραστήρια ένοπλη οργάνωση, υπενθυμίζουν τις περιπτώσεις της οργάνωσης «Μαχόμενη Μειοψηφία» που προχώρησε προ μερικών ετών σε εμπρηστικές επιθέσεις στην κατοικία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, στο αυτοκίνητο ενός ιδιώτη που φέρεται να είχε εμπλακεί σε ρατσιστικές επιθέσεις, σε βάρος της πρώην γενικής γραμματέως του ΠΕΧΩΔΕ κυρίας Μαρίας Καλτσά αλλά και εναντίον των κατοικιών πέντε δημοσιογράφων. Τα μέλη της ίδιας ομάδας φέρεται να είχαν άμεση σχέση με την οργάνωση «Πύρινες Σκιές», η οποία είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο. Επιπλέον, υπήρχε και η αναρχική οργάνωση «Φωτιές στον Ορίζοντα» που είχε αναλάβει την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι, με θερμικές κάμερες, για δολιοφθορά με… τσιμεντοκολόνες στο τραμ στα νότια προάστια αλλά και με κάψιμο αυτοκινήτων. Ακόμη η οργάνωση «Συμμορίες Συνείδησης» είχαν προχωρήσει σε επιδρομές στο αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω τον Μάρτιο του 2008, στον εμπρησμό του υποκαταστήματος «Sprider» στη Λυκόβρυση στις 28 Ιουνίου 2008 και στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Περάματος τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Επίσης είχαν συμπράξει τον Μάρτιο του 2009 με την ομάδα «Εξτρεμιστές Περάματος» στον εμπρησμό του συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά που θεωρήθηκε ότι όλοι και όλα συνέκλιναν στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ μερικά από τα μέλη αυτών των ομάδων συσχετίσθηκαν και με τους αναρχικούς ληστές του Βελβεντού το 2013. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών, ορισμένοι από αυτούς τους αναρχικούς προχώρησαν στην επίθεση που προκάλεσε τρόμο με την έκρηξη βόμβας στις 20 Ιανουαρίου 2013 στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι.
«Οργανώσεις»… πηγαινοέρχονται
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν τη δράση ορισμένων οργανώσεων με εμπρηστικές επιθέσεις σχετικά μεγάλου «βεληνεκούς», όπως η μη εξαρθρωθείσα «Μηδενική Ανοχή». Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια επιθέσεις με γκαζάκια στα γραφεία των πρώην υπουργών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Βάσως Παπανδρέου αλλά και στην κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί οι επιθέσεις των οργανώσεων «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη Διάδοση του Επαναστατικού Τερορισμού» με στόχους εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ., τα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι, πολυκαταστήματα της Αθήνας αλλά και μοτοσικλέτες αστυνομικών.
Μεγάλο ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήταν και η μοναδική εμφάνιση της οργάνωσης «Κίνημα 12 Φλεβάρη», με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου 2012 στον σταθμό «Αιγάλεω» του μετρό, σε συρμό που προερχόταν από την Εθνική Αμυνα. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει πάνω σε κάθισμα στο τελευταίο βαγόνι ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη, ενώ το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ.
Είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες είχαν σκοπό η βόμβα να εκραγεί την ώρα της «μανούβρας» του συρμού προκειμένου να αναχωρήσει πάλι με κατεύθυνση προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν ενεργοποιήθηκε όμως η βόμβα επειδή υπήρξε μικρό αλλά καθοριστικό λάθος στη συνδεσμολογία της. Από την εξέταση του υλικού των καμερών στον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω και παρακολουθώντας τις κινήσεις των επιβατών τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν ότι δράστες ήταν τρεις νεαροί – δύο άνδρες και μία γυναίκα – ηλικίας 20-30 ετών. Για ορισμένους από αυτούς βρέθηκαν ίχνη DNA χωρίς να υπάρξει ταυτοποίηση με συγκεκριμένα άτομα. Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να φοβούνται ότι αυτές οι διεργασίες στο εσωτερικό του αντιεξουσιαστικού χώρου οδηγούν σε νέο ένοπλο μέτωπο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2018 σε κλεμμένη μοτοσικλέτα που ανήκε στον Δήμο Βύρωνα, έξω από την κατοικία του δικαστικού λειτουργοί κ. Ι. Ντογιάκου και η οποία δεν εξερράγη. Από την έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο δίκυκλο ήταν «κοινής χρήσης» από 10-12 υπαλλήλους του δήμου και αναζητούν στοιχεία για τον τρόπο κλοπής του αλλά και για να βρεθούν τυχόν ύποπτα αποτυπώματα ή δείγματα DNA.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι δράστες πιθανόν να μην αποστείλουν κείμενο ανάληψης ευθύνης (ήδη έχουν παρέλθει 45 ημέρες) είτε λόγω της αποτυχίας του εγχειρήματος και του σχεδιασμού ενός άλλου, είτε γιατί θέλουν να δημιουργούν σύγχυση στις Αρχές με επιθέσεις χωρίς προκήρυξη και χωρίς όνομα οργάνωσης. Οπως αυτή με δέμα-βόμβα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου την άνοιξη του 2017.