Στην επιτήρηση κρατουμένων από τη Μέση Ανατολή, κυρίως στις φυλακές Κορυδαλλού, προχωρούν οι αρχές ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 27 παλαιστίνιοι κρατούμενοι που έχουν κατηγορηθεί κυρίως για συμμετοχή σε δουλεμπορικά κυκλώματα αλλά και διακίνηση ναρκωτικών και από τους οποίους οι 20 είναι υπόδικοι.
Η κινητοποίηση αυτή γίνεται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα οργάνωσης ή συντονισμού σχεδίων επίθεσης φανατικών ισλαμιστών στη χώρα μας μέσα από διαδικασίες προσηλυτισμού εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Και αυτό, γιατί όπως έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν, κυρίως σε ευρωπαϊκά συγκροτήματα φυλακών, λειτουργούν δίκτυα «στρατολόγησης» κρατουμένων προκειμένου να προχωρούν σε αιματηρές επιθέσεις εν ονόματι αραβικών οργανώσεων όπως ο ISIS ή πλέον και η Χαμάς.
Μάλιστα, σε έγγραφα ελληνικών υπηρεσιών που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» σημειώνεται ότι «τα άτομα που μπορεί να δραστηριοποιούνται στη στρατολόγηση εντός των φυλακών έχουν καλή αντίληψη των ευάλωτων ατόμων και τους εντοπίζουν γρήγορα, αφού συνήθως πρόκειται για άτομα που είναι συχνά απομονωμένα, με υποβαθμισμένη παρουσία και θέση στο περιβάλλον των φυλακών».
Οι «στρατολόγοι»
Για τα παραπάνω, κρατικοί λειτουργοί σημειώνουν ότι η προσοχή στρέφεται πλέον και σε 3-4 κρατουμένους για συμμετοχή στον ISIS που παραμένουν κυρίως στη ΣΤ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και οι οποίοι παρακολουθούνται ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ύποπτη κινητικότητά τους. Στην ίδια κατεύθυνση, υπεύθυνοι των φυλακών σημειώνουν ότι την περίοδο 2013-2016, που βρίσκονταν σε εξέλιξη ο πόλεμος της Συρίας και η προσπάθεια δημιουργίας του Χαλιφάτου, είχε διαπιστωθεί μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις συγκεκριμένων αράβων κρατουμένων, οι οποίοι και φέρονταν να υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές. Ορισμένοι εξ αυτών, δε, την περίοδο εκείνη φορούσαν ρούχα και σύμβολα εξτρεμιστών και προκαλούσαν ανησυχία…
Μετά τις εξελίξεις των αρχών του Οκτωβρίου στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε γενική κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. – σε συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές – για την αποφυγή επίθεσης «μοναχικών λύκων» ή οργανωμένων ένοπλων ομάδων φανατικών ισλαμιστών και στη χώρα μας. Ετσι, αναπτύχθηκε πλήρες δίκτυο πληροφοριοδοτών, ξεκίνησε η επιτήρηση «άτυπων τζαμιών» στην Αθήνα, καθώς και περιπολίες σε 150 πολυσύχναστα σημεία στην Αττική κ.α. Ακόμη, ειδική μέριμνα και ελέγχοι υπάρχουν και στις εισόδους της Ελλάδας.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των αρχών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών στρέφεται τώρα και στον χώρο των φυλακών, αφού εκεί έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να «επωαστούν» ομάδες ενόπλων που δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2018 οι αρχές της Ισπανίας είχαν εντοπίσει δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών που επεκτεινόταν σε 17 φυλακές της και στο οποίο εμπλέκονταν δύο από τους συμμετέχοντες στις επιθέσεις του 2004 (μέλη της Αλ Κάιντα) στη Μαδρίτη. Την ίδια περίοδο η ισπανική αστυνομία είχε ταυτοποιήσει και ανέκρινε 25 κρατουμένους από σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη οργάνωσης η οποία πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και «στόχευε στη ριζοσπαστικοποίηση κρατουμένων».
«Φυτώριο» οι φυλακές
Ακόμη, το 2016, σε έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Ερευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) – με έδρα το Λονδίνο – επισημαινόταν ότι «οι ευρωπαϊκές φυλακές έχουν γίνει «φυτώριο» για τα τζιχαντιστικά δίκτυα που τις χρησιμοποιούν για να στρατολογούν νέα μέλη». Σε σχετικό έγγραφο των ελληνικών αρχών ασφαλείας επισημαίνεται ότι «αποδεδειγμένα οι τζιχαντιστές προσπαθούν συστηματικά να προσηλυτίσουν κρατουμένους καταδικασθέντες για βίαια εγκλήματα και να τους στρατολογήσουν σε ομάδες βίαιου εξτρεμισμού. Οι κακές συνθήκες στις φυλακές, που επιτείνονται περισσότερο από τον υπερπληθυσμό, το μεγάλο διάστημα της προσωρινής κράτησης αναμφίβολα δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο η ριζοσπαστικοποίηση μπορεί να ευδοκιμήσει».