Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επισκεπτόταν, όταν βρισκόταν στο Λονδίνο, αρκετά συχνά το Βρετανικό Μουσείο και ιδιαίτερα την αίθουσα όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανθρωποι που γνώριζαν τη σπουδαία αυτή Ελληνίδα και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δημοφιλή μουσεία στον κόσμο συνήθιζαν να λένε ότι η Μαριάννα επέστρεφε συχνά στον χώρο γιατί δεν ήθελε να ξεχάσει ποτέ τι συνέβη με τα Γλυπτά.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO ήταν μια από τις διεθνείς προσωπικότητες που επέμενε (συνήθιζε να δίνει μεγάλους αγώνες) ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε. «Κάθε συζήτηση για τον Παρθενώνα είναι συζήτηση για τη δημοκρατία» έλεγε η Μαριάννα σε διάρκεια ημερίδας με θέμα «Παρθενώνας και δημοκρατία». Η διεθνής αυτή ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης. «Η μεταστροφή του κλίματος σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την ελληνική προσπάθεια. Ο Παρθενώνας θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο της δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης, του μέτρου και της αρμονίας» υποστήριζε έναν χρόνο πριν (Σεπτέμβριος 2022) η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η διεθνής αυτή προσωπικότητα αναφερόταν συχνά στη φιλία της με τη Μελίνα Μερκούρη, τις ατελείωτες συζητήσεις τους όταν εκείνη βρισκόταν στη ζωή, το κοινό όραμα που μοιράζονταν για την επιστροφή των Γλυπτών.

Αγάπη για τον τόπο της

Η Μαριάννα, η μοναδική ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, έδωσε τεράστιους αγώνες για την επιστροφή των Γλυπτών μέσα από την έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Κατόρθωσε μάλιστα να έχει στο πλευρό της διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής. Τελικά έφυγε από τη ζωή χωρίς να καταφέρει αυτό που επιθυμούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, τον οποίο συνέδεε στενή φιλία μαζί της, ετοιμάζει ημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνίδα που έδινε συνέχεια μάχες. Μάχες για τον πολιτισμό, για τα πάσχοντα παιδιά, τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη ζωή τους, μάχες για την καταπολέμηση της φτώχειας, μάχες για μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και όταν οι ξένοι μάς αγνοούσαν, εκείνη επέμενε για αυτό που θεωρούσε δίκαιο και εξαιρετικά σημαντικό. Ηταν μια γυναίκα που πάνω από όλα αγαπούσε τον τόπο της.

Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», μέλος κορυφαίων φιλανθρωπικών και πολιτιστικών οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστιο το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η σημαντική αυτή γυναίκα κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο ανθρωπιστικό έργο που είχε ως έμπνευση τη μητρότητα (η ίδια είχε γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον σπουδαιότερο ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας). Το έργο της Μαριάννας είχε στο επίκεντρό του τα καρκινοπαθή παιδιά, αλλά και αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Πρωτοπόρος και για το κλίμα

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα που δεν στάθηκαν τυχερά στη ζωή. Ηταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φρόντιζε για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και κλιματικής αλλαγής.

Διαβασμένη, ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την πορεία του πλανήτη, διοργάνωσε τα πρώτα σημαντικά συνέδρια για την κλιματική αλλαγή με παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες να φτάνουν στην Αθήνα. Επιστήμονες και καθηγητές με τεράστια επιτεύγματα συνήθιζαν να δίνουν συγχαρητήρια στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO για το πολυποίκιλο έργο της, ανάμεσά τους ο καθηγητής Νταβίντ Κάγιατ, ο διάσημος γάλλος ογκολόγος, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και ερχόταν συχνά στην ελληνική πρωτεύουσα, προσπαθώντας και ο ίδιος από την πλευρά του να χαρίσει ένα καλύτερο μέλλον στα καρκινοπαθή παιδιά!

Ο διακεκριμένος καθηγητής και πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων κατά του Καρκίνου μιλούσε με τα κολακευτικότερα λόγια για τη σπουδαία Μαριάννα. Αρχηγοί κρατών, επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι, επιχειρηματίες διεθνούς βεληνεκούς, ακόμη και stars του παγκόσμιου κινηματογράφου «ανηφόριζαν» στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε ένδειξη συμπαράστασης σε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δραστηριοποιήθηκε ως μέλος ΔΣ της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά, του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών. Ηταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των Special Olympics κ.ά.

Σημαντικές βραβεύσεις

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει τιμηθεί από τη γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα». Εχει μιλήσει σε πολλά σημαντικά συνέδρια, όπως σε αυτό για την παιδική εκμετάλλευση, προσκεκλημένη της βασίλισσας της Σουηδίας. Συμμετείχε στο συνέδριο για τις εξαφανίσεις παιδιών που οργάνωσε η Interpol. Hταν επίσης παρούσα σε συνέδριο με τίτλο «Η έκκληση της Χάγης για την ειρήνη» και διοργάνωσε συνέδριο για την επίδραση της ραδιενέργειας στα παιδιά, ενώ απηύθυνε έκκληση για την κατάπαυση των πολέμων και την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εργαζόταν για περισσότερα από 25 χρόνια για την καταπολέμηση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Ιδρυσε την πρώτη Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα. Περισσότερα από 860 παιδιά από την πατρίδα μας και γειτονικές χώρες σώθηκαν από την ασθένεια. Δημιούργησε τον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» «για να έχουν να μείνουν κάπου οι γονείς των παιδιών που τα συνοδεύουν» όπως συνήθιζε να λέει. Δημιούργημά της επίσης το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη χώρα. Στήριζε τα προγράμματα της UNESCO με παγκόσμια ιδρύματα που έχουν να κάνουν με παιδιά, όπως αυτό που έχει ιδρύσει η στενή της φίλη Κέρι Κένεντι.

Η μεγάλη τιμή από την UNESCO

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τιμήθηκε από την UNESCO στις 16 Ιουνίου 2023 για τα 25 χρόνια προσφοράς στον Οργανισμό και το παγκόσμιας ακτινοβολίας ανθρωπιστικό της έργο. Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO βραβεύτηκε μέσα από μια λαμπρή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Μια συγκλονιστική βραδιά μέσα από την οποία έλαμψε η Ελλάδα. Το μεγάλο αμφιθέατρο του διεθνούς Οργανισμού ήταν γεμάτο από προσωπικότητες. Το κτίριο είχε φωταγωγηθεί με λευκά και μπλε χρώματα. Τα χρώματα της πατρίδας μας.

Η μοναδική ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO δεν έπαψε εδώ και 25 χρόνια να αγωνίζεται για την πατρίδα της και για τον κόσμο ολόκληρο. Για ένα καλύτερο αύριο. Μια γυναίκα με έργο ζωής που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας. Ηταν προσωπική απόφαση της γενικής διευθύντριας της UNESCO Οντρέ Αζουλέ να τιμηθεί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» η Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, την οποία συνέδεε στενή φιλία με την Πρέσβη της UNESCO, ενώ και η σύζυγος του έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη ταξίδεψε ειδικά για το σπουδαίο γεγονός στο Παρίσι.

«Ζωή στραμμένη προς τους άλλους»

Τότε, η Μπριζίτ Μακρόν είχε πει τα εξής για το σπουδαίο έργο και την προσωπικότητα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Με τη Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μια φιλία, αλλά αυτό μου συνέβη με τη Μαριάννα! Μια φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ηταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μια στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή την ώρα στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα, Μαριάννα, και το γνωρίζεις. Οταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ, μου είπε: «Να τη φιλήσεις για εμένα»! Σε αγαπάμε και η φιλία σου – γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας – είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη».