Ειδικές επιτροπές σε όλα τα νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) αλλά και στις λοιπές υγειονομικές δομές, που θα ελέγχουν μεταξύ άλλων την ορθή χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς, θα επιτηρούν τις βακτηριαιμίες και τη συμμόρφωση των υγειονομικών στους κανόνες πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και θα καταγράφουν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό ή άλλων εμβολίων των επαγγελματιών υγείας, προβλέπει μεταξύ άλλων πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για το θέμα. Στην έκδοσή της μπήκε μια αναγκαστική… άνω τελεία, εξαιτίας των γραφειοκρατικών κολλημάτων σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εν τούτοις αναμένεται (όπως όλα δείχνουν) να περάσει όπως η «σκυτάλη» στον επόμενο υπουργό Υγείας, ώστε να τρέξει άμεσα ένα ολιστικό σχέδιο καταπολέμησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Το σχέδιο που επεξεργάστηκε τους περασμένους μήνες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπών Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΠΕΛ) ανά υγειονομική μονάδα, οι οποίες θα απαρτίζονται από λοιμωξιολόγους, βιοπαθολόγους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, εκπροσώπους νευραλγικών κλινικών (όπως Χειρουργικού τομέα και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) κ.ο.κ.
Επιπρόσθετα, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία θα ορίζεται από την ΕΠΕΛ με τριετή θητεία Ομάδα Επιμελητείας της Κατανάλωσης και της Ορθής Χρήσης των Αντιμικροβιακών (ΟΕΚΟΧΑ). Τα δεδομένα της επιτήρησης θα κατατίθενται σε μηνιαία βάση, ώστε οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις να είναι άμεσες. Αξιοσημείωτο είναι πως στην ίδια υπουργική απόφαση καθίσταται σαφές πως ενώ η ΕΠΕΛ είναι το αρμόδιο όργανο μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μηχανισμού επιτήρησης των λοιμώξεων, την εποπτεία της συστηματικής μηνιαίας καταχώρισης των απαραίτητων δεδομένων στην Εθνική Βάση Επιτήρησης του ΕΟΔΥ αλλά και για την ετήσια εκπαίδευση του προσωπικού σε προτυποποιημένες διαδικασίες, «η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων που σχετίζονται με την παροχή φροντίδας υγείας άμεσα ή έμμεσα».
Εν τούτοις, η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό, παρακολουθώντας τη διαθεσιμότητα απαραίτητων αναλωσίμων (π.χ. αντισηπτικό χεριών) και προτείνοντας την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως π.χ. την κάλυψη επιφανειών (πόμολα, βρύσες, διακόπτες κ.ά.) με χαλκό που φαίνεται πως μειώνει κατά 58% τις λοιμώξεις.
Επιπλέον, ο νομοθέτης προβλέπει πως τα πρωτόκολλα επιτήρησης της επίπτωσης των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας πρέπει να έχουν τουλάχιστον διάρκεια 3 ετών και θα επικαιροποιούνται από τον ΕΟΔΥ. Συστηματική ενεργητική επιτήρηση θα πραγματοποιείται σε όλες τις «κόκκινες ζώνες», όπως π.χ. βακτηριαιμίες γενικά σχετιζόμενες με τη φροντίδα, από όλα τα παθογόνα, ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με τον ουροκαθετήρα, λοιμώξεις από αναπνευστήρα ή άλλες που σχετίζονται με Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Παράλληλα, κάθε δύο με τρία χρόνια θα πραγματοποιείται μελέτη σημειακού επιπολασμού σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με το εκάστοτε πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ συνεχίζεται η επιτήρηση μικροβιακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά καθώς επίσης και κατανάλωσης αντιμικροβιακών παραγόντων εντός του νοσοκομείου.
Εν τω μεταξύ, ορίζονται και συγκεκριμένοι δείκτες που «βαθμολογούν» τη συμμόρφωση του προσωπικού στους σχετικούς κανόνες (π.χ. κατά τη διαχείριση ουροκαθετήρα, αναπνευστήρα κ.ο.κ.).