Ενα ψέμα για λίγες εκατοντάδες ευρώ και ένα κολάζ ηλεκτρονικών αρχείων για να ενοχοποιηθεί ως βιαστής ένας ανυποψίαστος συγγενής ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Ιανουάριο του 2024 στο «έγκλημα τιμής» στην Αγριά Βόλου, η ανατροπή του οποίου συγκλόνισε τις προηγούμενες ημέρες την Ελλάδα.
Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μοναδική στην κατηγορία των «δολοφονιών για ένα ψέμα», των εντυπωσιακών δηλαδή περιπτώσεων κατά τις οποίες οι ψευδείς καταγγελίες για κακοποιήσεις, και όχι μόνο, οδηγούν σε ανταποδοτικές εγκληματικές ενέργειες. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, δε, δεν γίνεται αντιληπτό το τεράστιο ψεύδος, που οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ. σε πολυήμερες έρευνες προς λάθος κατευθύνσεις ή τελικά έχει ολέθριες συνέπειες.
Στην περίπτωση της Αγριάς Βόλου, όπου καταγγέλθηκε βιασμός ο οποίος και οδήγησε σε ένα έγκλημα, οι αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών ήταν συγκλονιστικές. Οπως αποκαλύπτει η έρευνα των στοιχείων, η 18χρονη που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση για δύο ώρες – τα ξημερώματα πριν από τον φόνο – επιχειρούσε να μοντάρει 140 καταγραφές οθόνης (screen shot) με ερωτικά βραδινά μηνύματα που είχε ανταλλάξει στο παρελθόν με τον σύντροφό της και να τα επικολλήσει στην οθόνη αραιής ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον 33χρονο θείο της (αδελφό της μητριάς της).
Στόχος της ήταν το να δώσει την εντύπωση ότι τα ερωτικά μηνύματα προέρχονταν από τον θείο της και όχι από τον σύντροφό της. Παρουσιάζοντας με αυτό το απλοϊκό μοντάζ τον άτυχο άνθρωπο ως εκείνον που την κακοποιούσε για 10 χρόνια και ο οποίος υποτίθεται – μέσω των μηνυμάτων – ότι νοσταλγούσε αυτές τις στιγμές. Τον άνθρωπο αυτόν φαίνεται ότι επέλεξε ως στόχο για να τον ενοχοποιήσει και να δικαιολογήσει πώς έχασε 1.000 ευρώ που της είχε δώσει ο πατέρας της για πληρωμή ενοικίων. Αποδίδοντας έτσι στον 33χρονο (με τον οποίο είχε σταματήσει να μιλά λόγω οικογενειακής παρεξήγησης) ότι της υφάρπαξε αυτά τα λεφτά με την απειλή ερωτικών βίντεο που υποτίθεται ότι κατέγραφαν τις συνευρέσεις τους.
Το ψέμα αυτό ήταν εκείνο που οδήγησε, τον Ιανουάριο του 2024, στο αναφερόμενο «έγκλημα τιμής» στην Αγριά Βόλου, με τον 50χρονο εξοργισμένο πατέρα της 18χρονης να στήνει καρτέρι και να σκοτώνει τον κουνιάδο του. Χωρίς να γνωρίζει ότι ο υποτιθέμενος πολύχρονος «βιασμός» της κόρης του ήταν απλώς ένα ηλεκτρονικό κολάζ της που αναδείχθηκε εκ των υστέρων μετά από έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.
Ο 50χρονος πατέρας, μόλις πληροφορήθηκε την (ψευδή) καταγγελία σε βάρος του κουνιάδου του – και λίγες ώρες πριν σκοτώσει τον 33χρονο –, είχε μεταβεί με την κόρη του σε μια ψυχίατρο που γνωμάτευσε με εντυπωσιακή ευκολία ότι η 18χρονη είχε «μετατραυματικό στρες» λόγω των παλαιότερων κακοποιήσεων.
Οι καταγγελίες για βιασμούς που δεν έγιναν ποτέ
Οπως σημειώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., κάθε χρόνο καταγράφονται 150-170 βιασμοί γυναικών, ωστόσο υπάρχουν και 60-80 καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις που δεν επιβεβαιώνονται και αποδίδονται κυρίως σε λόγους εκδίκησης ή άλλες σκοπιμότητες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 27χρονης Γεωργίας Μ. που κατήγγειλε ψευδώς – σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις – ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από νεαρούς επιχειρηματίες την Πρωτοχρονιά του 2022 σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά, άτομα από το προσωπικό περιβάλλον της 27χρονης προκάλεσαν εκτεταμένες σωματικές βλάβες σε νεαρό φίλο της που θεώρησαν υπεύθυνο για τον… βιασμό της. Τελικά, από την περαιτέρω έρευνα για τις καταγγελίες της νεαρής αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν ψευδή και της ζητήθηκε να πληρώσει και δικαστική αποζημίωση.
Ενδεικτική επίσης είναι η υπόθεση για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση 23χρονης από δύο συνομηλίκους της. Τότε είχε λάβει χώρα μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των δύο «υπόπτων», που είχαν μεταβεί στη Μύκονο και οι οποίοι υποστήριξαν ότι η 23χρονη προχώρησε στην καταγγελία επειδή δεν την πήραν μαζί τους στο νησί των Κυκλάδων, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις καταγραφές των καμερών ασφαλείας του σταθμού ΗΣΑΠ στον Πειραιά.
Ψευδής αποδείχθηκε και η καταγγελία μιας 26χρονης που υποστήριξε ότι βιάστηκε δύο φορές από συνάδελφό της σε νησί των Σποράδων, αλλά και μαθήτριας από το Κορωπί που κατήγγειλε ψευδώς απόπειρα βιασμού της για να γλιτώσει το… σχολείο. Ψευδής αποδείχθηκε και η καταγγελία βιασμού, τον περασμένο Ιούλιο, μιας 32χρονης στη Βοιωτία από τέσσερις άνδρες.
Επιπλέον υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 7-8 «δολοφονίες για ένα ψέμα» έχουν καταγραφεί και στον χώρο του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος. Πολλές από αυτές προέρχονται από «καλοθελητές» ή ακόμη και από αστυνομικούς σε παλιότερες υποθέσεις που υποτίθεται ότι «προειδοποιούν» νονούς της νύκτας για ανύπαρκτα σχέδια εξόντωσής τους από αντιπάλους τους. Και αυτοί, για να… προλάβουν την εγκληματική ενέργεια σε βάρος τους, σπεύδουν να σκοτώσουν τους ανυποψίαστους «εχθρούς» τους.
Επίσης, πολλοί φόνοι στο οργανωμένο έγκλημα έχουν γίνει λόγω παρανοήσεων ή κομπασμών μελών τους ότι αυτοί ήταν οι δράστες κάποιων δολοφονιών – χωρίς να έχουν συμμετοχή – προκαλώντας «ανταποδοτικές» ενέργειες από άλλους κακοποιούς.