Η γκρίνια για τη φοιτητική κατοικία έχει βάση; Διπλασιασμό, εντός μιας 5ετίας, των ενοικίων στη φοιτητική στέγη πανελλαδικώς καταγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος. «Από το 2017 η αύξηση αγγίζει το 45%-50%» διευκρινίζει μιλώντας στο «Βήμα». Η αύξηση ειδικότερα από πέρυσι «φτάνει το 10%». Τα αίτια είναι σύνθετα: Ελλειψη διαθέσιμων ακινήτων, καθώς «μειώνεται κάθε χρόνο το απόθεμα και είναι μεγαλύτερη η ζήτηση». Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, «οι 56.000 οικοδομικές άδειες πανελλαδικά το 2005 έπεσαν εφέτος στις 10.000». «Κλείδωμα» μεγάλου στοκ ακινήτων από funds πρωτίστως και τράπεζες δευτερευόντως. Και τέλος, «εκτίναξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Βάσει έρευνας του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, σε 40 περιοχές της Αττικής η μέση τιμή του τ.μ. ανέρχεται στα 12 ευρώ (από 10,5 ευρώ το 2022). «Στο Κέντρο δεν βρίσκεις φοιτητική στέγη 30 τ.μ. κάτω από 350 ευρώ. Στα νησιά είναι ακόμη υψηλότερες οι τιμές».

Ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών προτείνει τη λύση της συγκατοίκησης, μοντέλο που «είχε εφαρμοστεί στη χώρα μας τη δεκαετία του ’80 μέχρι αρχές του ’90, εποχή που ένας φοιτητής στους δυο στη χώρα συγκατοικούσε». Από τα «χρόνια όμως της ευμάρειας η κουλτούρα της συγκατοίκησης είχε αποβληθεί». Σήμερα «το μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο έλληνας γονιός είναι το παιδί του να μένει σε ένα σπίτι μόνο του» δηλώνει.

Παρ’ όλα αυτά, εφέτος κάτι έχει αλλάξει, υπογραμμίζει ο πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής στο πεδίο της συγκατοίκησης. «Στις 10 μισθώσεις φοιτητικής στέγης βλέπουμε 1 με 2 να ζητούν συγκάτοικο».