Τουλάχιστον ως χαοτική και με μεγάλα κενά στη διαχείριση και στην ασφάλεια μπορεί να περιγραφεί η εικόνα για τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όπως προκύπτει από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι ανώτατοι δικαστές του Σώματος διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες αποθήκευσης και φύλαξης των αναλωσίμων, όπως και η διαχείριση του υγειονομικού υλικού και του ιατρικού εξοπλισμού, δεν διασφαλίζουν την προστασία τους από απώλειες και καταστροφές. Επιπλέον, η πραγματική διακίνηση του υλικού δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στο πληροφοριακό σύστημα.
Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν αναγκαία σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο την ύπαρξη ενός συστήματος το οποίο, χωρίς να περιορίζει την ευελιξία των γιατρών στην πρόσβαση και διάθεση των υγειονομικώς αναλωσίμων, θα εξασφαλίζει τη διακίνηση των υλικών κατά τρόπο που θα εγγυάται συνεχώς την επάρκειά τους ώστε να μην κινδυνεύει η παροχή περίθαλψης στους ασθενείς. Και αυτό επειδή εντοπίστηκαν αδυναμίες στην παρακολούθηση της κίνησης και ανάλωσης των υγειονομικών υλικών εντός του νοσοκομείου, αλλά και στην παρακολούθηση των αποθεμάτων τους. Οι αδυναμίες αυτές μάλιστα, κατά τους ανώτατους δικαστές, «επηρεάζουν τον ορθολογικό προγραμματισμό των προμηθειών και δημιουργούν κινδύνους μη ορθής διάθεσης του δημοσίου χρήματος».
Προέκυψε επίσης πως τα νοσοκομεία όχι μόνο δεν γνωρίζουν τα πραγματικά αποθέματα υλικών που διαθέτουν, αλλά ούτε έχουν ενεργοποιήσει μηχανισμό ειδοποίησης όταν ένα είδος εξαντλείται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ελλείψεων υλικών ή υπερεπάρκειας αυτών.
Οι προτάσεις
Οι «γκρίζες ζώνες» που διαπιστώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σε αυτόν τον τομέα του συστήματος υγείας της χώρας μας οδήγησαν σε μια σειρά από προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να μπει μια τάξη στο χάος. Ετσι, ζητούν να επεκταθεί το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της κίνησης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και στις υπο-αποθήκες των τμημάτων των νοσοκομείων, με σκοπό την πλήρη καταγραφή των αναλώσεων και την ορθή αποτύπωση των πραγματικών αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων.
Σημειώνουν επίσης πως θα πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία κωδικοποίηση των υγειονομικών αναλωσίμων υλικών ώστε να είναι δυνατή η διαδικασία διασταύρωσης των ποσοτήτων μεταξύ πραγματικής και συστημικής απογραφής.
Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη να καθοριστεί επίπεδο «αποθέματος ασφαλείας» ανά κωδικό-είδος υγειονομικού υλικού, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων να αναπτυχθεί σύστημα παρακολούθησης των υλικών και αποθεμάτων τους, το οποίο θα προειδοποιεί σε κατάλληλο χρόνο για πιθανό κίνδυνο έλλειψης κάποιου υλικού, έτσι ώστε να προγραμματιστεί η έγκαιρη προμήθειά του.
Εχοντας γνώση των συστημικών παθογενειών, όπως αυτές αναδείχθηκαν και από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπισή τους, μεταξύ των οποίων τον νέο μηχανισμό διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα Υγείας.