Κανονικά θα είχαν σπείρει ήδη το σιτάρι από τον Νοέμβριο και τώρα θα έπαιρναν σειρά τα όσπρια, θα ξεκινούσε η σπορά του ρεβιθιού, για να συνεχίσουν την άνοιξη με το βαμβάκι. Αντί για το χωράφι όμως, οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα και ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ, όχι για τη συγκομιδή αλλά για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες συνεδρίασαν στη Σίνδο για να ορίσουν την επιτροπή που θα έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τότε δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και ενισχύουν τα μπλόκα τους.
«Την απόφασή μας την κρατάει η κυβέρνηση στα χέρια της» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης. Όπως λέει ο κ. Κουκούτσης, «στη συνάντηση θα πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 20 εκπρόσωποι των αγροτών προκειμένου να υπάρξει εκπροσώπηση από όλες τις επιτροπές και από όλους τους κλάδους της γεωργίας που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».
Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όμως, προς το παρόν, δεν είναι ικανοποιημένοι και χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» τις έως τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες. Από τα μπλόκα, στο Μαξίμου, και αν χρειαστεί, όπως λένε οι ίδιοι, «απόβαση με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας».
Ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας τονίζει ότι «εάν ο Πρωθυπουργός δεν δώσει λύση στα προβλήματά μας, τα οποία είναι προβλήματα επιβίωσης, εάν δηλαδή είναι της λογικής πως ό,τι ήταν να πω το είπα, τότε η απόβαση στην Αθήνα είναι αναπόφευκτη».
«Όλο το νερό είναι ακόμα στον κάμπο»
Ο κ. Κουκούτσης επεξηγεί στο «Βήμα» το ειδικό παράρτημα για την πολύπαθη Θεσσαλία, μετά το σαρωτικό χτύπημα του Ντάνιελ σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα και Τρίκαλα και ειδικά στις παρακάρλιες εκτάσεις γης, το Σωτήριο, τη Νίκη, το Αχίλλειο, το Καστρί.
«Αν η Θεσσαλία είναι ένα μπουκάλι, η λίμνη Κάρλα είναι ο πάτος του μπουκαλιού, και αυτή τη στιγμή όλο το νερό είναι στον πάτο. Οσοι έχουν εκτάσεις κοντά στη λίμνη Κάρλα δεν βλέπουν καν τα χωράφια τους. Όλο το νερό είναι στον κάμπο. Δεν υπάρχει άρδευση. Πρόκειται για μία υγειονομική βόμβα. Τα έργα θωράκισης αποτελούν επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα μέριμνα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, λάσπη, κορμοί δέντρων, πέτρες, βαρέλια με πετρέλαιο… όλα αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα στα χωράφια και η απομάκρυνσή τους από τους ίδιους του αγρότες είναι τόσο ακριβή που ξεπερνά την τιμή ανά στρέμμα. Δεν θα έπρεπε κάποιος να μεριμνήσει γι’ αυτό;» διερωτάται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
«Μιλάμε για μία ανθρωπιστική κρίση και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι να το συνειδητοποιήσουν νωρίς. Η πρώτη αρωγή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Σκεφτείτε ότι ένα μεταχειρισμένο τρακτέρ κοστίζει περισσότερο από 30.000 ευρώ. Πώς θα αντεπεξέλθουν οι αγρότες; Πρόκειται για 30.000 οικογένειες μόνο στη Θεσσαλία» τονίζει.
Οι κινητοποιήσεις των συνεταιρισμών συνεχίζονται με μηχανοκίνητες πορείες και ολιγόωρους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Οι αγρότες έχουν τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα. Νύχτα και μέρα. Κάποιοι παίρνουν μαζί τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους.
Στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν πορεία στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Στη Λάρισα έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό στο ύψος του Πλατύκαμπου. Στη Χαλκίδα, οι αγρότες της Εύβοιας έφτασαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας και στη Φλώρινα έκλεισαν για λίγες ώρες τα σύνορα με τη Β. Μακεδονία, αποκλείοντας τα διερχόμενα φορτηγά.
Στα πηγαδάκια των αγροτών στα μπλόκα συζητάνε για τις κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται γιατί τους έκοψαν ένα ποσοστό από το αφορολόγητο του πετρελαίου, κι εμείς παλεύουμε για ένα 20% αφορολόγητο» φωνάζει ένας από τους αγρότες. Ενας άλλος σχολιάζει τη Νέα ΚΑΠ και πόσο αυξήθηκε το κόστος παραγωγής με την πράσινη μετάβαση. «Δεν θέλουμε να ζούμε με επιδοτήσεις, να είμαστε παραγωγικοί θέλουμε» συμφωνούν όλοι απαντώντας στην κριτική που δέχονται.
Τα αιτήματα των αγροτών
Τα αιτήματα των αγροτών έχουν καταγραφεί και βρίσκονται ήδη με υπόμνημα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων:
- τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, ένα πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
- να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
- αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο 100% της χαμένης παραγωγής
- ελέγχους από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις»
- τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
- έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας με το βλέμμα στραμμένο στην πολύπαθη Θεσσαλία