«Η μεταπτυχιακή μου διατριβή έγινε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας» λέει η Ευαγγελία Γαυγιωτάκη.

«Στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής που ακολούθησε αναπτύχθηκε μια νέα διαγνωστική-απεικονιστική μη παρεμβατική τεχνική για τον διαχωρισμό μεταξύ καρκινικών και φυσιολογικών κυττάρων και ιστών». Η έρευνα αυτή ήταν σημαντική για «τη χρήση μη γραμμικών απεικονιστικών μετρήσεων χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία του δείγματος ή τη χρήση σημάνσεων (markers) στον ιστό, που προσφέρει τη δυνατότητα διαχωρισμού των φυσιολογικών από τους καρκινικούς ιστούς, σε αντίθεση με τις έως τώρα μοριακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις κλινικές». «Η μέθοδος της μη γραμμικής μικροσκοπίας προτείνεται ως ένα νέο καινοτόμο διαγνωστικό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των υγιών ορίων σε επίπεδο κυττάρου κατά τη διάρκεια επέμβασης» προσθέτει.

Υποστήριξη

«Στη διάρκεια της διδακτορικής μου διατριβής είχα την οικονομική στήριξη από διάφορες υποτροφίες του ιδρύματος με συμβάσεις μηνιαίες, όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν μήνες όπου δεν είχα κάποια υποτροφία και είχα μόνο την υποστήριξη από τους γονείς μου» διηγείται. «Για να μπορέσω να συμμετέχω σε διεθνή συνέδρια με σκοπό να παρουσιάσω την έρευνά μου, είχα εν μέρει υποστήριξη από το πανεπιστήμιο και για άλλη μια φορά αυτήν της οικογένειάς μου. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με βοήθησε για έναν χρόνο να συνεχίσω τη διδακτορική μου διατριβή σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες που ήταν στα μέσα της διατριβής τους. Ετσι, συνέχισα τη διδακτορική μου διατριβή και επιτυχώς δημοσίευσα τέσσερα επιστημονικά άρθρα, τέσσερα άρθρα συνεδρίου καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν και ερευνητικές συνεργασίες για να δημοσιευτούν τρία ακόμα άρθρα».

Και η Ελλάδα; «Προσπάθησα να συνεχίσω την επιστημονική μου καριέρα στο εξωτερικό όχι μόνο γιατί ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου αλλά και γιατί η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα περνούσε και περνάει αρκετές οικονομικές δυσκολίες και μου ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω» αναφέρει με ειλικρίνεια.

Η επιστροφή

Αυτή τη στιγμή είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. «Εδώ και 3 χρόνια έχω αναλάβει μια μελέτη επιχορηγούμενη από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου με βάση την οπτική λέιζερ (optical coherence tomography) για τη διάγνωση νεογνών και γυναικών σε κύηση σε υποανάπτυκτες χώρες, που εκδηλώνουν συμπτώματα περιβαλλοντικής εντεροπάθειας λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης» εξηγεί. Τι σημαίνει αυτό; «Εχουμε δημιουργήσει ένα ανταλλακτικό σωληνάκι που εισέρχεται από τη ρινική κοιλότητα και μπορεί να απεικονίσει όλο την έκταση του γαστρεντερικού συστήματος χωρίς καμία σήμανση ή αναισθησία στον ασθενή. Η μελέτη αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε νεογνά στο Πακιστάν και θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες» εξηγεί. Και καταλήγει: «Η πιθανότητα να γυρίσω στην Ελλάδα υπάρχει, είναι κάτι που σκέφτομαι και με απασχολεί και νομίζω ότι απασχολεί όλους τους έλληνες ερευνητές που είναι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. Ομως οι λόγοι που με έκαναν να φύγω από την Ελλάδα δυστυχώς είναι και ίδιοι που ακόμα με αποτρέπουν να επιστρέψω αυτή τη στιγμή. Ισως αν υπάρξουν ακαδημαϊκές ή ανταγωνιστικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα θα αποτελούν μια καλή αφορμή για την επιστροφή μου».