Στη συζήτηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει ξεκάθαρη θέση: κατάργηση της διάταξης περί πανεπιστημιακού ασύλου έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, πάταξη των φαινομένων ανομίας στα ΑΕΙ, μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και καθορισμός του αριθμού τους από τις διοικήσεις των ανωτάτων ιδρυμάτων. Παράλληλα όμως, αυτονομία στα πανεπιστήμια να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και νέο νομικό πλαίσιο ώστε η πανεπιστημιακή έρευνα να γίνεται κυρίως στα ανώτατα ιδρύματα και οι καθηγητές τους να μπορούν να αξιοποιούν την εμπορική αξία των ανακαλύψεών τους προς όφελος των εργαστηρίων, των φοιτητών και των Ιδρυμάτων τους.
Αναπτύσσοντας τις προηγούμενες ημέρες σε συνεργάτες του τη φιλοσοφία του για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ειδικά τα θέματα του ασύλου και της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ αποτελούν «αδιαπραγμάτευτες» προτεραιότητές του και ζήτησε πολιτική νομιμοποίηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη μου πουν γιατί τα έκανες, καθώς είμαι πολύ σαφής. Εγώ δεν θέλω να μου πουν γιατί δεν τα έκανες»…
Ετσι υποσχέθηκε ταχύτατα νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που να στρέφεται σε αντίθετη νομοθετική κατεύθυνση από τον νόμο που ισχύει σήμερα, αλλά δεν θα ανατρέπει ριζικά αλλαγές που ήδη έγιναν, όπως οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα χρηστών και διακινητών ναρκωτικών μέσα στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας (το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έφθασαν στα όρια της αντοχής την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά και την κατάληψη της αίθουσας 516 στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας από την ομάδα «Ρουβίκωνας», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανεβάσει ψηλά τις επόμενες ημέρες το θέμα της λειτουργίας των ανωτάτων ιδρυμάτων.
Οι φοιτητές πρέπει να αποστασιοποιηθούν τελείως από τη διαχείριση του θέματος, όπως αυτονόητα δηλώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι ούτε δουλειά των καθηγητών να καλούνται να λύσουν θέματα παραβατικότητας και βίας στα ΑΕΙ.
«Η ασφάλεια στα ΑΕΙ είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζεις ή στην αρχή ή ποτέ, γι’ αυτό και θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητά μας ως ένα συμβολικό αποτύπωμα» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οφείλουμε να κάνουμε κάτι για να μπορέσουν οι φοιτητές να αναπνεύσουν. Θα πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα να κληθεί η Αστυνομία σε περίπτωση παραβίασης του νόμου από την πρυτανική αρχή. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από πολύπλοκες διαδικασίες για το ποιος έχει την ευθύνη. Φόβος και ελευθερία σκέψης στα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι συμβατά».
Στα θέματα λειτουργίας των ΑΕΙ, οι φοιτητικές παρατάξεις, σύμφωνα με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να συμμετέχουν με κανέναν τρόπο στην επιλογή της διοίκησης των ΑΕΙ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του κόμματός του να προσεγγίζουν στο μέλλον διαφορετικά τους φοιτητές και όχι για να τους δίνουν σημειώσεις και να διοργανώνουν εκδρομές. Σκέφτεται ότι θα ήταν ιδανικό στο μέλλον ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο από το οποίο θα εκλέγονται οι εκπρόσωποι των φοιτητών.
Ενεργοί φοιτητές που αξιολογούν
Οι φοιτητές δεν πρέπει να συνδιοικούν, πρέπει όμως να αξιολογούν. Οι σκέψεις που μοιράζεται αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του θέλουν τους φοιτητές των ΑΕΙ να μπορούν να αξιολογούν τους καθηγητές τους (με μέθοδο που θα επιλεγεί), και μάλιστα η αξιολόγηση αυτή να προσμετράται και να παίζει ρόλο στην επαγγελματική τους πορεία.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τις προηγούμενες ημέρες μήνυμα των προθέσεών του διοργανώνοντας συνάντηση και ομιλία του ειδικά για τους καθηγητές πανεπιστημίου και τα ΑΕΙ, όπου και ανέπτυξε το πρόγραμμα του κόμματός του για την ανώτατη εκπαίδευση. Ανοίγοντας δε δύο κρίσιμα θέματα: την ελευθερία των πανεπιστημίων να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους» και το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ.
«Δεν θα δεχθούμε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα βγάζει εκτός συζήτησης το άρθρο 16 και θα πάει πίσω το θέμα άλλη μία δεκαετία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τα άλλα, επιστρέφουν σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία τα Συμβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ, όπως και η βάση για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, που μπορεί να μην είναι το δέκα αλλά άλλο αριθμητικό όριο, ενώ δεν νοείται η διάκριση μεταξύ σχολών «υψηλής» και «χαμηλής» ζήτησης που κάνει σήμερα το υπουργείο Παιδείας. «Σε όλες τις σχολές θα μπαίνεις με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, με μοναδική πιθανή διαφοροποίηση τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να ορίζουν βαθμούς «εισόδου» στα προγράμματά τους».
Πάντως, κεντρικό σύνθημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα είναι ότι «στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη», ενώ θα διοργανωθούν ευρέως ξενόγλωσσα προγράμματα που θα προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες.
Τέλος, μέσα στις πολλές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι και ένα εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus μεταξύ των πανεπιστημίων, ώστε εύκολα οι φοιτητές να μπορούν, για ένα εξάμηνο, ενδεχομένως και για έναν χρόνο, να παίρνουν μαθήματα σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο φοιτούν.