Εκατό συμμορίες ανηλίκων δρουν σε όλη την Αττική, από τις οποίες οι 30 σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας. Το φαινόμενο παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Από τη χαρτογράφηση της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνεται ότι υπάρχει συσσώρευση επιθέσεων ανηλίκων (για κλοπές, ληστείες κ.λπ.) στα νότια προάστια και γύρω από τον οδικό άξονα της λεωφόρου Κηφισίας.
Υπολογίζεται δε ότι εμπλοκή σε συμμορίες και σε μεμονωμένες έκνομες ενέργειες έχει ένα ποσοστό 3%-5% των μαθητών κυρίως Λυκείου, ενώ υπάρχει δυναμική για να παρασυρθεί και τελικά να στραφεί προς την παρανομία άλλο ένα 5% των νέων, κυρίως λόγω των μιμητικών τάσεων της ηλικίας. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, το 30% τουλάχιστον των μελών αυτών των συμμοριών είναι παιδιά αλλοδαπών (κυρίως από βαλκανικές χώρες) που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και βεβαίως έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα.
Λίστες με ύποπτους ανηλίκους
Σε αυτό το φόντο, κάθε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας έχει σήμερα μία λίστα από 50-70 τουλάχιστον ύποπτους ανηλίκους που εμπλέκονται σε σχολικές συμμορίες η οποία και ανανεώνεται όταν ορισμένοι από αυτούς τελειώνουν το Λύκειο και «αντικαθίστανται» από άλλους που φοιτούσαν πριν σε μικρότερες τάξεις, ενώ μεγαλώνοντας ενεργοποιούνται.
Εμπλοκή στις επονομαζόμενες «άγουρες συμμορίες» έχουν και παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Μάλιστα, σε αστυνομικά τμήματα που έχουν στους τομείς τους σημαντικό αριθμό κέντρων διασκέδασης καταγράφονται περίπου 3-5 συμβάντα με επιθέσεις ανηλίκων, τα ξημερώματα κυρίως του Σαββάτου.
Στην ίδια κατεύθυνση, κάθε μήνα αποκαλύπτονται περίπου 1.250 υποθέσεις βιαιοτήτων από 1.350 περίπου ανηλίκους σε όλη την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή υπολογίζεται 3-4 φορές μεγαλύτερο το ποσοστό που δεν καταγγέλλεται κι επιχειρείται να συγκαλυφθεί είτε από τα ίδια τα θύματα ή μερικές φορές και από τους γονείς τους.
Κύρια πηγή πληροφόρησης είναι οι εκμυστηρεύσεις συμμαθητών και φίλων των θυμάτων προς τους γονείς τους, οι οποίοι τελικά και ενημερώνουν την ΕΛ.ΑΣ. Ο ρυθμός αύξησης των μελών των συμμοριών δε με παιδιά ηλικίας 10-18 ετών αλλά και της παράνομης δραστηριότητάς τους είναι πλέον της τάξης του 30%-35% ετησίως.
Σε ένα ποσοστό 70%-80% αυτών των περιστατικών οι δράστες βιντεοσκοπούν τις επιθέσεις τους προκειμένου να εντυπωσιάσουν συνομηλίκους τους και να προχωρούν σε επίδειξη εφηβικής ισχύος. Στις συμμορίες ανηλίκων έχουν ενεργό συμμετοχή πολλές φορές εκατοντάδες κορίτσια που είτε συνθέτουν δικές τους παρέες με επιθετικές τάσεις – όπως συνέβη πρόσφατα στην Κηφισιά – είτε ορισμένα από αυτά εντάσσονται σε συμμορίες νεαρών. Μάλιστα μερικές φορές φαίνεται ότι τα θηλυκά μέλη μιας συμμορίας χρησιμοποιούνται για να προσεγγίζουν άσχετες παρέες ανηλίκων με στόχο να προκληθούν αναίτια επεισόδια που τελικά αποδίδονται σε λόγους «ερωτικών αντιζηλιών». Αυτά είναι ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία αλλά και διαπιστώσεις, όπως τις διηγούνται στο «Βήμα» υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τη ραγδαία αυξανόμενη δράση των συμμοριών ανηλίκων.
Οι συμμορίες αυτές προκαλούν τεράστια ανησυχία στους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη που πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων – υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου – για να προσδιορίσουν τα αίτια του επικίνδυνου φαινομένου και να προλάβουν τα χειρότερα.
Ετσι, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, ομάδες βίαιων μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα της Κυψέλης – κυρίως στην Γκράβα –, στη Δάφνη, στην περιοχή Ζωγράφου, στην Καισαριανή, στου Γκύζη, στην Κυψέλη, στο Χαλάνδρι, στην Πεύκη, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα, στον Αλιμο, στη Νέα Σμύρνη κι αλλού προχωρούν κατά μέσο όρο σε 45 επιθέσεις κάθε μορφής, ημερησίως, τις οποίες καταγράφει η ΕΛ.ΑΣ. Βέβαια, εικάζεται ότι υπάρχει πληθώρα αντίστοιχων επιθέσεων που δεν γίνονται αντιληπτές.
Οπως προκύπτει από τις σχετικές καταγραφές, ποσοστό 22% αυτών των επιθέσεων από μαθητές αφορά κλοπές και ληστείες (κυρίως με μαχαίρια) με στόχο τα κινητά, τις ταμπλέτες ή λίγα ευρώ των θυμάτων. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις δε έχουν χαρακτήρα επίδειξης επιβολής των δραστών πάνω στα θύματά τους, παρά το όφελος από τα κλοπιμαία. Το 6% των συλλήψεων που σχετίζονται με τα παραπάνω αφορούν διακίνηση ναρκωτικών από τους μαθητές, ενώ το 7% για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Πενταπλασιάστηκαν τα θύματα σε δύο χρόνια
Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών για τις συμμορίες ανηλίκων είναι αποκαλυπτικά: Από την αρχή του 2023 μέχρι και το τέλος του Αυγούστου 435 ανήλικοι έχουν πέσει θύματα ληστείας, με τα αντίστοιχα περιστατικά να έχουν αυξηθεί κατά 22% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Τα ανήλικα θύματα μέσα σε οκτώ μήνες είναι ήδη περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν όλο το 2022 (426), ενώ έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία του 2021. Επίσης το πρώτο οκτάμηνο του 2022 είχαν συλληφθεί 247 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών κι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 328 το ίδιο διάστημα φέτος. Παράλληλα, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 είχαν συλληφθεί 217 ανήλικοι για ληστείες και 918 για κλοπές και αυτοί οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν κατ’ αντιστοιχία σε 292 και 1.252 το ίδιο διάστημα φέτος. Σημειώνεται ακόμη ότι το 2022 είχε σχηματισθεί δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. για 320 παιδιά 7 έως 12 ετών για παραβατική συμπεριφορά. Από αυτά τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωματικές βλάβες, τα πέντε για όπλα, τα τέσσερα για ναρκωτικά.
Οπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «οι επιθέσεις γίνονται για ασήμαντες ή ανύπαρκτες αφορμές με επιδεικτική διάθεση και εμφανή την προσπάθεια εκτόνωσης. Πολλές ξεκινούν από προστριβές στη διάρκεια των μαθημάτων, από “βεντέτες” μεταξύ μαθητών διαφόρων γειτονικών σχολείων, από διενέξεις για κάποιο φλερτ σε κορίτσι, για κάποια σχόλια στο facebook ή ακόμη κι αν κάποιο από τα θύματα μιλήσει στην Αστυνομία για κάποιο προγενέστερο συμβάν. Εχουμε διαπιστώσει ακόμη ότι μερικές επιθέσεις έχουν και ταξικό χαρακτήρα, πολλών μορφών. Δυστυχώς κύριο ρόλο σε όλα αυτά έχουν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου φιγουράρει υλικό από τη δράση μελών των συμμοριών».
Για να συμπληρώσουν τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι «πολλά δυστυχώς προβληματικά σημεία για τη βία των ανηλίκων σχετίζονται και με τη στάση των γονιών τους. Πολλοί από αυτούς είναι επιφυλακτικοί για τα στοιχεία της έρευνας, τα αμφισβητούν και δηλώνουν ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους. Ζήτημα σημαντικό υπάρχει και με τις αντιδράσεις των καθηγητών στα σχολεία που κρατούν ολοένα και περισσότερο υποχωρητική στάση λόγω και δεκάδων παρεμβάσεων από γονείς μαθητών υπέρ των παιδιών τους. Αυτό συχνά καταλήγει σε μηνύσεις ή αυτεπάγγελτες έρευνες για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους μέσα στο σχολείο σε περιπτώσεις που δεν εμπόδισαν σοβαρά επεισόδια να εξελιχθούν».