Η πρόσβαση σε καθαρό νερό έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα – το οποίο όμως στερείται ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός.

Από τους περίπου 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, περισσότεροι από 4,4 δισ. δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, υπολογίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Η εκτίμηση, η οποία βασίστηκε σε έμμεσα δεδομένα και μαθηματικά μοντέλα, είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον αριθμό των 2 δισ. ανθρώπων που υπολόγιζε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2020.

Ο πληθυσμός που ζει χωρίς υποδομές ύδρευσης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μια σημαντική πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες διεύρυνσης της πρόσβασης.

Για να δώσει μια πιο σαφή εικόνα, η νέα μελέτη αξιοποίησε δεδομένα για 65.000 νοικοκυριά σε 135 χώρες και δημιούργησε χάρτες των περιοχών που πιθανότατα διέθεταν ασφαλείς υποδομές ύδρευσης το 2020. Οι χάρτες συνδυάστηκαν στη συνέχεια με πληθυσμιακά δεδομένα της UNICEF για να εκτιμηθεί ο πληθυσμός χωρίς κάλυψη.

Οι προβολές δείχνουν ότι σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως και τα 2/3 των ανθρώπων ζουν χωρίς ασφαλές νερό, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια και Ανατολική  Ασία.

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό είναι ακατάλληλο από φυσικά αίτια όπως το αρσενικό, το μείζον πρόβλημα είναι η χημική ρύπανση και η μόλυνση από λύματα με παθογόνους οργανισμούς.

Δεδομένου ότι βασίστηκε σε έμμεσες μεθόδους, η νέα εκτίμηση είναι απίθανο να αντικαταστήσει τον επίσημο απολογισμό του ΠΟΥ, αναγνωρίζουν οι ερευνητές, ελπίζουν όμως ότι τα δραματικά ευρήματα θα κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις για το μαγικό υγρό της ζωής.