Χάρη στον Αϊνστάιν…

Μαθαίνουμε σήμερα πώς οι ενστάσεις του διάσημου φυσικού προώθησαν την έρευνα για τις ιδιότητες των συμπλεκόμενων σωματιδίων του μικρόκοσμου. Αυτές που εκμεταλλεύονται πλέον και οι σχεδιαστές νέων μεθόδων κρυπτογράφησης και υπολογιστικών μηχανημάτων

Η ομάδα του Αντον Τσάιλινγκερ, του αυστριακού φυσικού που μόλις τιμήθηκε με το ένα τρίτο του βραβείου Νομπέλ για τη Φυσική έχοντας κάνει εξαιρετικής σπουδαιότητας πειράματα σχετικά με την κβαντική συμπεριφορά των σωματιδίων, δημοσίευσε παλαιότερα ένα πολύ εύγλωττο σκίτσο. Σε αυτό είχαν έναν τερματοφύλακα, ύστερα από κλωτσιά στην μπάλα από αντίπαλο, να αντικρίζει (με την απελπισία να διαγράφεται έντονα στο πρόσωπό του) δύο μπάλες αντί για μία να έρχονται προς το τέρμα του. Η μία πηγαίνοντας να περάσει από τα αριστερά του και η άλλη από τα δεξιά.

Αυτή την εικόνα θα μπορούσε να την προσλάβει κάποιος με διάφορους τρόπους. Είναι κατ’ αρχάς μια πολύ καλή εικονογράφηση του πειράματος με τις δύο σχισμές όπου αποδεικνύεται ότι ένα φωτόνιο μπορεί να έχει περάσει και από όλες τις σχισμές ταυτόχρονα. Μπορεί όμως να εκφράζει ταυτόχρονα και την αμηχανία ακόμη και αυτών που έχουν μελετήσει πολύ καλά τη συμπεριφορά των σωματιδίων. Συγκεκριμένα ως προς το πώς συντρίβουν αυτά τη λογική που μας έχει υποβάλει η συμπεριφορά των καθημερινών μας μακροσκοπικών σωμάτων.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.