Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του που ενθουσίασε και παράλληλα τρόμαξε την ανθρωπότητα, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα αποκτώντας την ικανότητα λογικής «σκέψης».

Εκτός του ότι μπορεί να γράφει κείμενα και να συνθέτει μουσική, το αναβαθμισμένο σύστημα «ChatGPT o1» μπορεί πλέον να αναλύει προβλήματα σε λογικά βήματα και ξεπερνά τις επιδόσεις άλλων μοντέλων στα Μαθηματικά, την επιστήμη και τον προγραμματισμό, υποστηρίζει ο δημιουργός του, η αμερικανική OpenAI.

Ανέφερε επίσης ότι το «ChatGPT o1» πέτυχε βαθμολογία 83% στις εισαγωγικές εξετάσεις της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 13% της προηγούμενης βερσιόν.

Ακόμα, οι επιδόσεις βελτιώθηκαν στις ερωτήσεις προγραμματισμού και ξεπέρασαν το επίπεδο του διδακτορικού διπλώματος σε τεστ επιστημονικών προβλημάτων, είπε η εταιρεία.

Τον Ιούλιο, πάντως, η εταιρεία DeepMind του ομίλου της Google είχε ανακοινώσει ότι δύο δικά της μοντέλα έλυσαν με επιτυχία τέσσερα από τα έξι προβλήματα της εφετινής Μαθηματικής Ολυμπιάδας, επίδοση που θα τους χάριζε αργυρό μετάλλιο και βέβαια ξεπερνά τις επιδόσεις που φέρεται να πέτυχε το «ChatGPT ο1» στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Μέχρι να δημοσιεύσουν οι εταιρείες τις σχετικές μελέτες, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος προηγείται στην κούρσα της λογικής σκέψης, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι παίκτες όπως η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram.

Το ChatGPT και άλλα «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» λειτουργούν περίπου όπως η αυτόματη συμπλήρωση λέξεων στα κινητά τηλέφωνα, καθώς είναι σχεδιασμένα να προβλέπουν ποια λέξη είναι στατιστικά πιθανότερο να ακολουθεί μια άλλη.

Η αναβαθμισμένη βερσιόν αξιοποιεί τη συλλογιστική τεχνική της «αλυσίδας σκέψεων» (chain-of-thought), στην οποία ένα περίπλοκο πρόβλημα χωρίζεται σε μικρότερα λογικά βήματα.

«Εκπαιδεύσαμε το μοντέλο να περνά περισσότερο χρόνο σκεπτόμενο για το πρόβλημα πριν αποκριθεί, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Μέσω της εκπαίδευσης, μαθαίνει να βελτιστοποιεί τη διαδικασία σκέψης, να δοκιμάζει διαφορετικές στρατηγικές και να αναγνωρίζει τα λάθη του» σημείωσαν αξιωματούχοι της OpenAI.

Είναι ακόμα νωρίς για να αξιολογηθούν οι ικανότητες του νέου μοντέλου, φαίνεται όμως ότι στο εσωτερικό της εταιρείας κάποιοι καμαρώνουν και κάποιοι τρομάζουν: πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για τη νέα τεχνολογία, εργαζόμενοι φέρονται να εξέφρασαν στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανησυχία ότι το αναβαθμισμένο σύστημα θα μπορούσε ακόμα και να απειλήσει την ανθρωπότητα.