Τι είναι ο «μνημονικός κρύσταλλος» που αποθηκεύει δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια

Ο δίσκος αποθηκεύει έως και 360 terabyte δεδομένων και αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμών Κελσίου.

Αν θέλετε τα δεδομένα σας να μείνουν ασφαλή μέχρι να σβήσει ο Ηλιος, αποθηκεύστε τα σε έναν «πενταδιάστατο μνημονικό κρύσταλλο», λένε οι εμπνευστές της τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Ως επίδειξη, αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο που όπως λένε θα αντέξει δισεκατομμύρια χρόνια. Τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθεί το ανθρώπινο είδος χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια μετά την ενδεχόμενη εξαφάνισή του, προτείνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Τα δεδομένα εγγράφονται με μια δέσμη λέιζερ που δημιουργεί μικροσκοπικά κενά μέσα στον κρύσταλλο, έναν διαφανή δίσκο από χαλαζία διαμέτρου μερικών εκατοστών.

Τα κενά αυτά, πλάτους μόλις 20 νανομέτρων, ονομάζονται πενταδιάστατα επειδή το σύστημα καταγράφει τη θέση τους σε τρισδιάστατες συντεταγμένες μαζί με δύο επιπλέον διαστάσεις, το πλάτος και το μήκος τους.

Ο χαλαζίας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό και οι ισχυρισμοί των ερευνητών πιθανότατα ευσταθούν, αφού το 2014 ο μνημονικός δίσκος μπήκε στα Ρεκόρ Guinness ως το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

Ο δίσκος αποθηκεύει έως και 360 terabyte δεδομένων και αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμών Κελσίου. Είναι επίσης ανθεκτικός στην ακτινοβολία και δεν σπάει ακόμα και αν δεχθεί χτυπήματα με δύναμη 10 τόνων ανά τετραγωνικό εκατοστό, διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.