Με βαθιά θλίψη υποδέχθηκε η επιστημονική κοινότητα την είδηση του θανάτου, μετά από σύντομη νοσηλεία, του Γιώργου Γραμματικάκη την περασμένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το University of London (Imperial College) της Μεγάλης Βρετανίας το 1973 στην Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1982, στο οποίο διετέλεσε πρύτανης κατά την περίοδο 1990-1996. Μετά από τη συνταξιοδότησή του εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, ενώ το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.
Οπως συμβαίνει συχνά, το επίσημο βιογραφικό σημείωμα του εκλιπόντος δεν αρκεί να περιγράψει την προσωπικότητά του. Αποκαλυπτικότερη αυτής είναι ίσως η συλλυπητήρια ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Κοντάκη, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «τον χαρισματικό μέσα στην τάξη, τον ευαίσθητο πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον πανεπιστημιακό, που με την παρουσία του, το έργο του, το ύφος και το ήθος, πέτυχε να φέρει «ισοβίως» τον τίτλο του Πρύτανη, τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που άφησε σε όλους μας σαφείς παρακαταθήκες για την Παιδεία, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα, τον καθηγητή Φυσικής και στοχαστή, ο οποίος με την αξεπέραστη πένα του και τον ποιητικό του λόγο άνοιξε πρώτος την πόρτα των Ελλήνων αναγνωστών και ακροατών στους ουρανούς – με την «Κόμη της Βερενίκης», τα «Κοσμογραφήματα», την «Αυτοβιογραφία του Φωτός», τον «Αστρολάβο του Ουρανού και της Ζωής» και με πλήθος σχετικών διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα». Ομοίως, το αντίστοιχο σημείωμα του προέδρου του Τμήματος Φυσικής καθηγητή Ανδρέα Ζέζα, όπου επισημαίνεται ο ενωτικός χαρακτήρας του Γραμματικάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρυτανεία «έδωσε έμφαση στην άμβλυνση των αντιθέσεων», αλλά και η ευρεία καλλιέργειά του η οποία τον οδήγησε στη θέση του προέδρου του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» και του αντιπροέδρου στο ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
«Τα βιβλία του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλά παιδιά»
Μέσα από τις πολλές του ιδιότητες, του επιστήμονα, του πανεπιστημιακού δασκάλου, του συγγραφέα, του πολιτικού, ο Γιώργος Γραμματικάκης άγγιξε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Η Βάσω Παυλίδου, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δήλωσε στο ΒΗΜΑ-Science: «Τα βιβλία του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλά παιδιά να ασχοληθούν με την αστροφυσική. Αν και η ειδικότητά του ήταν η φυσική υψηλών ενεργειών, ο Γραμματικάκης αγάπησε την αστροφυσική, τη μελέτησε, την αφομοίωσε και την προσέφερε στο κοινό με τον χαρισματικό τρόπο του λογοτέχνη».
Στο λογοτεχνικό χάρισμα του εκλιπόντος στάθηκε μιλώντας στο ΒΗΜΑ-Science και ο Στέφανος Τραχανάς, εκδότης (με την ιδιότητα του επικεφαλής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης) αλλά και προσωπικός φίλος του Γιώργου Γραμματικάκη, επισημαίνοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την παιδεία και την ευαισθησία του, του επέτρεψε «να αναβαθμίσει την εκλαΐκευση της επιστήμης και να της προσδώσει την αισθητική απόλαυση που έχουμε μάθει να αναμένουμε από τη λογοτεχνία. Εξάλλου για τον Γιώργο η επιστήμη δεν ήταν μόνο η κινητήρια δύναμη για την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και μια θεμελιώδης συνιστώσα του πολιτισμού μας».
Ευτυχώς, το λογοτεχνικό έργο του Γιώργου Γραμματικάκη θα τον κρατήσει «ζωντανό» για τις επόμενες γενιές. Το ΒΗΜΑ-Science τον αποχαιρετά θυμίζοντας μια από τις ουσιαστικότερες συμβουλές του: «Το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει να αφανιστεί από τις ίδιες τις ανομίες του. Η βαθύτερη Παιδεία, η ουσιαστικότερη τήρηση των αξιών της ζωής και ο Πολιτισμός είναι τα όπλα μας για να μη συμβεί αυτό».