Ερευνητές στην Ισπανία προειδοποιούν ότι οι πρώτες ασιατικές «δολοφονικές σφήκες» που εντοπίζονται στην Ευρώπη μάλλον έχουν προλάβει να φτιάξουν φωλιές.

Επιθετικό αρπακτικό έντομο, η ασιατική σφήκα του είδους Vespa soror έχει αποκτήσει τη φήμη του δολοφόνου όχι τόσο για το επώδυνο τσίμπημά της, όσο για την ικανότητά της να εξοντώνει ολόκληρα μελίσσια σε διάστημα ωρών.

Τα θύματα μεταφέρονται στην υπόγεια αποικία της σφήκας και γίνονται τροφή για τις προνύμφες της. Με μήκος που φτάνει τα 3,5 εκατοστά, το μεγαλόσωμο έντομο προέρχεται από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ecology and Evolution», πέντε ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν και συνέλαβαν τέσσερις από τις ξενόφερτες σφήκες στην πόλη του Σιέρο στην περιοχή Αστούριας, δύο τον Μάιο του 2022 και ακόμα δύο τον Μάρτιο του 2023. Η ομάδα εκτιμά ότι οι σφήκες πρέπει να έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον μία αποικία, η οποία δεν έχει όμως εντοπιστεί.

Ενα συγγενικό είδος, η «ασιατική δολοφονική σφήκα» Vespa mandarinia, η μεγαλύτερη του κόσμου με μήκος 4,5 εκατοστά, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2019. Μια πρώτη αποικία που βρέθηκε στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2020, το επόμενο έτος όμως ανακαλύφθηκε ακόμα μία. Μέχρι σήμερα, πάντως, το είδος δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η Vespa soror είναι πιθανό να διαταράξει το τοπικό οικοσύστημα επειδή κυνηγά άλλες σφήκες, άγριες μέλισσες, πεταλούδες και μύγες. Η μείωση των μελισσών, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει καλλιέργειες που απαιτούν επικονίαση από έντομα.

«Στο προσεχές μέλλον αυτό το είδος πιθανότατα θα εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας και πιθανώς της Ευρώπης» προειδοποίησαν οι ερευνητές.