Για «σταθμό στην ιστορία της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης» έκανε λόγο ο οίκος Sotheby’s μετά την πρώτη δημοπρασία έργου τέχνης που φιλοτεχνήθηκε από ρομπότ.

Το έργο του ρομπότ «Ai-Da», ένα σκοτεινό πορτρέτο του άγγλου μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ (ο πίνακας στα δεξιά της εικόνας), σάρωσε τις προβλέψεις και έφθασε τα 1,08 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

«Η θεμελιώδης αξία του έργου μου είναι η προοπτική του να χρησιμεύσει ως καταλύτης στον διάλογο σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες» δήλωσε το ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

«Το  πορτρέτο του πρωτοπόρου Αλαν Τούρινγκ καλεί τους θεατές να στοχαστούν για τη θεϊκή φύση της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής, εξετάζοντας παράλληλα τις δεοντολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της προόδου» είπε η Ai-Da.

Το ρομπότ με τα μεγάλα μάτια και τη μαύρη περούκα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει πίνακες ή γλυπτά, διαθέτει κάμερες στα μάτια του και βιονικά χέρια. Κινείται και εκφράζεται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.

Ο Αλαν Τούρινγκ, μαθηματικός και κρυπτογράφος στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος θεωρείται από τους πατέρες της πληροφορικής, είχε εκφράσει την ανησυχία του ήδη από τα χρόνια του 1950 για τις μελλοντικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.