Στοιχεία δείχνουν πως το τι τρώμε επιδρά στον κίνδυνο που διατρέχουμε για εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο δεν είναι πάντα σαφές ποιες συγκεκριμένες τροφές ή διατροφικά μοτίβα είναι τα καλύτερα για πρόληψη του καρκίνου. Μια νέα μελέτη μαρτυρεί ότι το «κλειδί» που… ξεκλειδώνει την πόρτα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με περισσότερες από 65.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν για πάνω από δύο δεκαετίες και αποκάλυψε ότι μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε ωφέλιμες φυτικές ίνες συνδέεται με μειωμένο κατά 14% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ενώ μια ανθυγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερο ωφέλιμες φυτικές τροφές συνδέεται με αυξημένο κατά 20% κίνδυνο για εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ηταν μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τα ευρήματα αυτά φάνηκε να ισχύουν για όλους τους τύπους καρκίνου του μαστού. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση της κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών αλλά και ζωικών τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου του μαστού» σημείωσε η Σάναμ Σαχ, υποψήφια διδάκτωρ στο Κέντρο για την Ερευνα στην Επιδημιολογία και στην Πληθυσμιακή Υγεία στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, που ήταν και η κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η ποιοτική συνιστώσα

Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τον κίνδυνο για καρκίνο που συνδέεται με διαφορετικά διατροφικά μοτίβα, όπως η δυτικού τύπου διατροφή, η μεσογειακή διατροφή ή οι χορτοφαγικές δίαιτες. Παρότι από κάποιες μελέτες είχε προκύψει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει λίγο ή και καθόλου κρέας συνδέεται με οφέλη για την υγεία, είχαν υπάρξει και άλλα αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η νέα μελέτη είναι σημαντική και μοναδική επειδή επικεντρώθηκε για πρώτη φορά στον διαχωρισμό των φυτικών τροφίμων: ως υγιεινά φυτικά τρόφιμα θεωρήθηκαν για παράδειγμα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φυτικά έλαια, ο καφές και το τσάι, ενώ ως λιγότερο υγιεινά οι φρουτοχυμοί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, οι πατάτες, τα ζαχαρούχα ποτά και τα φυτικά επιδόρπια. «Αυτό που ήταν διαφορετικό σε ό,τι αφορούσε τη μελέτη μας ήταν ότι προσδιορίσαμε την επίδραση της ποιότητας των διαφορετικών φυτικών τροφίμων, κάτι στο οποίο οι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν επικεντρωθεί ως σήμερα» είπε η Σαχ και πρόσθεσε: «Το ότι κατηγοριοποιήσαμε τα υγιεινά και τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα καθώς και τα ζωικά τρόφιμα μας επέτρεψε να αναλύσουμε την πρόσληψη τροφής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόσο υγιεινές ήταν οι διαφορετικές ομάδες τροφίμων».

Σημαντικές διαφορές

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 65.574 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ζούσαν στη Γαλλία και οι οποίες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους το 1993 και το 2005 και παρακολουθήθηκαν επί 21 έτη κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 3.968 συμμετέχουσες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού. Η σύγκριση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών που ακολουθούσαν ποικίλα διατροφικά μοτίβα έφερε στο φως σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορούσε τον κίνδυνο καρκίνου ανάλογα με το πόσο υγιεινή ή ανθυγιεινή ήταν η διατροφή της κάθε γυναίκας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποίησαν 18 ομάδες τροφίμων προκειμένου να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο οι εθελόντριες ακολουθούσαν διατροφή βασισμένη είτε σε φυτικά είτε σε ζωικά προϊόντα καθώς και την κατανάλωση υγιεινών ή ανθυγιεινών τροφών την οποία έκαναν. Η Σαχ διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της μελέτης ως διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα δεν θεωρήθηκε η χορτοφαγική διατροφή (vegan ή vegetarian) αλλά μια διατροφή που δίνει γενικώς έμφαση στα φυτικά τρόφιμα έναντι των ζωικών τροφίμων.

Αν και τα ευρήματα μαρτυρούν ότι μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, η ερευνήτρια κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η σύνδεση μεταξύ διατροφής και κινδύνου για καρκίνο σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, κυρίως σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό μιας αιτιώδους σχέσης.