Τι συμβαίνει εντός του ανθρώπινου οργανισμού μετά την «εισβολή» της Ομικρον; Και εκεί η παραλλαγή δείχνει να είναι ο… speedy Gonzales του πολλαπλασιασμού σε ορισμένα κύτταρα, και συγκεκριμένα σε εκείνα των βρόγχων, των μεγάλων αεραγωγών που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες. Μελέτη ειδικών από το Χονγκ Κονγκ που παρουσιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου αλλά δεν έχει ακόμη περάσει από αξιολόγηση κριτών έδειξε ότι η Ομικρον πολλαπλασιάζεται περί τις 70 φορές ταχύτερα από τη Δέλτα σε δείγμα βρογχικού ιστού. Την ίδια στιγμή όμως η παραλλαγή δεν μόλυνε τόσο εύκολα τον ιστό των πνευμόνων όσο το αρχικό στέλεχος του ιού.
«Πιθανώς εκλύεται περισσότερος ιός εξαιτίας του ότι ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα παρά βαθιά στους πνεύμονες, γεγονός που είναι καλό σε ό,τι αφορά τη βαριά νόσηση αλλά κακό σε ό,τι αφορά τη μετάδοση» σημειώνει στο ΒΗΜΑ-Science o δρ Σούμιτ Τσάντα. Είναι χαρακτηριστική η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στην επιθεώρηση «Emerging Infectious Diseases» και αφορούσε ένα ξενοδοχείο καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ. Οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς ένας ταξιδιώτης που βρισκόταν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μόλυνε ένα άλλο άτομο που έμενε σε δωμάτιο στην άλλη άκρη του διαδρόμου χωρίς ποτέ τα δύο αυτά άτομα να έλθουν πρόσωπο με πρόσωπο.
Κάτι τέτοιο πιθανώς μαρτυρεί ότι «απαιτούνται μικρότερες δόσεις της Ομικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές προκειμένου να γίνει μετάδοση, αν και τα στοιχεία είναι ακόμη πρώιμα» σχολιάζει στο ΒΗΜΑ-Science o δρ Μάικλ Κλόμπας.