Εως ότου τα πειράματα των τροποποιημένων L. paracasei στα ποντίκια ολοκληρωθούν και δώσουν (αποτελεσμάτων επιτρεπόντων) τη σκυτάλη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μπορεί ο καθένας μας να βρει τα βακτήρια αυτά (αν και όχι τροποποιημένα) σε πολλά γιαούρτια. Ρωτήσαμε λοιπόν τη δρα Τζο αν συστήνει την κατανάλωση γιαουρτιού ως «φαρμάκου» για την υπέρταση και όχι μόνο. «Δεν μπορώ να κάνω συστάσεις ως επαγγελματίας αν δεν έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, σε ό,τι με αφορά, θα το δοκίμαζα καθώς το L. paracasei είναι ένα «καλό» βακτήριο, ευεργετικό για τον οργανισμό. Πρέπει όμως εδώ να κάνουμε μια σημαντική σημείωση: η προσέγγιση αυτή δεν θα είναι αποτελεσματική σε όλους τους ανθρώπους καθώς ο καθένας μας είναι μοναδικός γενετικώς και από άποψη μικροβιώματος. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά σε κανέναν δεν κάνει κακό να φάει γιαούρτι!».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω