Οσοι είστε τακτικοί αναγνώστες του ΒΗΜΑ-Science θα γνωρίζετε σίγουρα πόσο πολύ έχει τεθεί στο στόχαστρο το κόκκινο κρέας καθώς επίσης και τα επεξεργασμένα παράγωγά του. Μελέτες και μελέτες, κατέληγαν σε συμπεράσματα που έδειχναν ότι η κατανάλωσή του συνδέονταν με πλήθος ασθενειών, κυρίως δε με καρδιοπάθειες και με ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια μελέτη όμως ήρθε πριν από λίγες ημέρες να ανατρέψει τα πάντα καθώς μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση πρόσφατων μελετών και δεν κατάφερε να συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με τους παραπάνω κινδύνους για την υγεία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» και μπορεί κανείς να τη μελετήσει χωρίς να είναι συνδρομητής. Περιττό να σας πω ότι το πρώτο πράγμα που κοίταξα ήταν αν οι συγγραφείς της μελέτης είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αν, παραδείγματος χάριν, κάποιος ή κάποιοι από αυτούς είχαν χρηματοδοτηθεί από μια μεγάλη αλλαντοβιομηχανία, ή από το λόμπι του κρέατος στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλλες. Προφανώς οι συγγραφείς, θέλοντας να καθησυχάσουν «άπιστους Θωμάδες» σαν εμένα, δεν αρκέστηκαν μόνο να σημειώσουν τις οποιεσδήποτε χρηματοδοτήσεις είχαν (ήταν από κρατικές πηγές), αλλά και είχαν στην αρχή του άρθρου τους έναν πίνακα όπου όλοι δήλωναν ότι δεν είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως και πόσες φορές την εβδομάδα έτρωγαν κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα (έτρωγαν όλοι εκτός ενός που δήλωσε ψαροφάγος).
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.