Πώς η τροφή γίνεται «φάρμακο»

Μελέτες και πειράματα που έχουν διεξαχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Υποδομής FoodOmicsGR δείχνουν πώς ο χαρακτηρισμός των τροφίμων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις:

– Διεξήχθη μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων σε 12 αθλούμενους και 12 άτομα ομάδας ελέγχου που δεν αθλούνταν (controls), η οποία αφορούσε τη χορήγηση φυσικού συμπληρώματος διατροφής με λιπαρά οξέα. Πριν και μετά την άσκηση γινόταν δειγματοληψία αίματος προκειμένου να μελετηθεί η πιθανή βελτίωση της απόδοσης των συμμετεχόντων. Φάνηκε ότι το συμπλήρωμα οδηγούσε σε βελτίωση σημαντικών δεικτών υγείας.


– Σε 50 ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή (προάγγελος της νόσου Αλτσχάιμερ) χορηγήθηκε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελήφθησαν βιολογικά υγρά σε δύο χρονικές φάσεις. Το λιπιδικό προφίλ μετά την κατανάλωση του ελαιολάδου αντικατόπτριζε σημαντική αλλαγή, η οποία σχετιζόταν με βελτίωση στη φυσιολογία των ασθενών.

– Σε πειραματικά μοντέλα αρουραίου προστέθηκε σκόνη χαρουπιού στη συμβατική τροφή τους επί 15 ημέρες. Η ανάλυση αίματος, κοπράνων και ούρων των πειραματοζώων (180 δείγματα) έδειξε αλλαγή στον μεταβολισμό πρωτεϊνών με αύξηση στα επίπεδα των αμινοξέων λυσίνη, φαινυλαλανίνη, σερίνη, τρυπτοφάνη. Στο τέλος της μελέτης αναδείχθηκε μειωμένος καταβολισμός και υψηλότερη απορροφησιμότητα αυτών των αμινοξέων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.