Η Αλισον Μπέντλι (Alison Bentley) είναι επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος για το Σιτάρι στο Διεθνές Κέντρο για τη Βελτίωση του Καλαμποκιού και του Σιταριού, το οποίο εδρεύει στο Μεξικό. Τόσο το παραπάνω κέντρο όσο και το Ινστιτούτο Ρυζιού στις Φιλιππίνες ιδρύθηκαν με στόχο να τραφεί ο πληθυσμός στις υπό ανάπτυξη περιοχές του πλανήτη, μέσω της βελτίωσης των καλλιεργούμενων φυτών. Ετσι εκτός από το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο τους και οι δύο φορείς δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό δράσεων με στόχο την επισιτιστική αυτονομία των λιγότερο προνομιούχων πληθυσμών της Γης. Φαίνεται όμως ότι σύντομα ολόκληρος ο πλανήτης θα χρειαστεί τη βοήθειά τους.
Οπως αναφέρει η Μπέντλι σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στην επιθεώρηση «Nature», υπό κανονικές συνθήκες η Ουκρανία θα είχε ήδη παραλάβει το βελτιωμένο γενετικά σιτάρι που, όπως γίνεται κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία, ετοιμάζεται από το Κέντρο και χάρη στο οποίο η χώρα αυτή έχει δει κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνθήκες απέχουν πολύ από το να είναι κανονικές. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία καλύπτουν το ένα τρίτο του εξαγώγιμου σιταριού στον κόσμο (ενώ παράγουν επίσης το ένα τρίτο του κριθαριού και το ένα πέμπτο του καλαμποκιού, κάτι που τις καθιστά παραγωγούς του 11% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως!), υπάρχουν χώρες οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα σίτισης.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.