Ζούμε αδιαμφισβήτητα σε έναν… πλαστικό χημικό κόσμο. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πλήθος πλαστικών προϊόντων με αποτέλεσμα να αγγίζουμε, να εισπνέουμε, να καταπίνουμε μαζί με την τροφή και το νερό μας τα χημικά που περιέχουν. Μέσα σε αυτή τη χημική συνθήκη της ζωής μας οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να έχουν ως στόχο το να μας προστατεύουν από τις περιπτώσεις όπου ουσίες των πλαστικών συσκευασιών οι οποίες μας κατακλύζουν αποδεικνύονται επικίνδυνες για την υγεία μας. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από μια δεκαετία με ένα χημικό, τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), η οποία χρησιμοποιούνταν – και συνεχίζει να χρησιμοποιείται, αν και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις – σε πλήθος πλαστικών συσκευασιών και δοχείων, συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών μπιμπερό, προκειμένου να τους χαρίζει ανθεκτικότητα: με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Μάρτιο του 2011 η ευρέως χρησιμοποιούμενη αυτή ουσία σταμάτησε να προστίθεται στα μπιμπερό καθώς πολλές μελέτες τη συνέδεσαν με σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος αλλά και τη δημιουργία όγκων. Ετσι ξεκίνησε από τη βιομηχανία μια, σε μεγάλο βαθμό, ΒΡΑ-free εποχή. Οταν όμως λέμε free δεν εννοούμε και… free από κινδύνους για την υγεία. Διότι, όπως έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» – η τελευταία μόνο σε μια σειρά ανησυχητικών επιστημονικών στοιχείων – τα χημικά που αντικατέστησαν την ΒΡΑ και τα οποία περιέχονται σε πάμπολλα προϊόντα, από εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, συσκευασμένα κρεατικά, κονσέρβες φρούτων και λαχανικών ως προϊόντα προσωπικής φροντίδας και θερμικές αποδείξεις, φαίνεται να είναι εξίσου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Κοινώς… άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.