Πιο μακριάαπό τη φύση,πιο κοντάστον εθισμό

Αν και το όνομα της υπόθεσης την οποία έχουν διατυπώσει οι επιστήμονες παραπέμπει σε μαϊμούδες που βρίσκονται σε… έντονη ψυχική διέγερση, στην πραγματικότητα οι μαϊμούδες του είδους Ateles geoffroyi πιθανότατα δεν μεθούν από την κατανάλωση αιθανόλης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτές να αποκτούν μία αίσθηση ευφορίας από την κατανάλωση της εν λόγω χημικής ουσίας, η οποία να οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ώριμων φρούτων και ως εκ τούτου σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Για ποιον λόγο στη φύση διατηρείται η ισορροπία ως προς την κατανάλωση αλκοόλ ενώ ο άνθρωπος σε πολλές περιπτώσεις καταναλώνει αλκοολούχα ποτά αλόγιστα;

Σε παλαιότερο άρθρο του στην επιθεώρηση «Natural History», ο δρ Ρόμπερτ Ντάντλεϊ εξηγεί ότι τα ποτά τα οποία κατανάλωνε ο άνθρωπος μέχρι περίπου το 700 μ.Χ. παρασκευάζονταν με φυσικό τρόπο μέσω της δράσης των ζυμομυκήτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η περιεκτικότητά τους σε αιθανόλη να παραμένει χαμηλή. Με την ανάπτυξη της διαδικασίας της απόσταξης η περιεκτικότητα των ποτών σε αιθανόλη άρχισε να αυξάνεται σημαντικά, κάτι που οδήγησε στην εμφάνιση φαινομένων εθισμού αλλά και αυξημένης πρόσληψης θερμίδων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.