Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία ποντικών από δύο αρσενικούς γονείς, ένα επίτευγμα που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αναγεννητική ιατρική ή για τη σωτηρία ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα πειραματόζωα επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση, έπασχαν όμως από σοβαρές αναπτυξιακές ανωμαλίες. Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell» διαβεβαιώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο στον άνθρωπο.

Η ερευνητική ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αφαίρεσε τον πυρήνα από ένα ωάριο, στο οποίο εισήχθη στη συνέχεια ένα σπερματοζωάριο προκειμένου να δημιουργηθούν εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μεταφέρθηκαν σε ένα δεύτερο ωάριο μαζί με ένα δεύτερο σπερματοζωάριο, οπότε προέκυψε ένα έμβρυο με DNA από δύο αρσενικούς γονείς.
Οι ερευνητές χρειάστηκε να παρέμβουν σε μια σημαντική κυτταρική διαδικασία, γνωστή ως «γονιδιωματική αποτύπωση».

Τα κύτταρα των θηλαστικών φέρουν δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, ένα από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα. Οταν τα κύτταρα χρειάζονται μόνο το ένα αντίγραφο, το αντίγραφο του άλλου γονέα απενεργοποιείται μέσω της αποτύπωσης. Οι ερευνητές στην Κίνα χρειάστηκε να παρέμβουν σε 20 τέτοια γονίδια.

Από τα 1.081 έμβρυα που δημιουργήθηκαν, μόνο 84 αρσενικά και 50 θηλυκά επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση. Ολα ήταν στείρα και έπασχαν από συγγενείς ανωμαλίες και συμπεριφορικά προβλήματα, όπως μειωμένο φόβο όταν εκτίθεντο σε νέα περιβάλλοντα.

Μια διαφορετική προσέγγιση είχε εφαρμοστεί το 2023 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα, οι οποίοι δημιούργησαν βιώσιμα ποντίκια με δύο μπαμπάδες χρησιμοποιώντας ένα σπερματοζωάριο και ένα ωάριο που δημιουργήθηκε από δερματικά κύτταρα αρσενικού ζώου. Η διαφορά της νέας μεθόδου είναι ότι απαιτεί γενετικές παρεμβάσεις.

«Παρ’ όλα αυτά, η νέα μελέτη αποτελεί σημαντική συνεισφορά προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρησιμότητα της γονιδιωματικής αποτύπωσης στην ανάπτυξη των θηλαστικών και τις αναγεννητικές τεχνολογίες» σχολίασαν οι ερευνητές.