O Άρης θα καλυπτόταν από έναν ωκεανό βάθους 1-2 χιλιομέτρων αν αντλούσαμε στην επιφάνεια το νερό που έχει παγιδευτεί σε ρωγμές υπόγειων πετρωμάτων, υποδεικνύουν τα δεδομένα από το πρώτο σεισμόμετρο που εκτόξευσε η NASA εκτός της Γης.
Οι μετρήσεις του στατικού ρομπότ InSight, το οποίο βοήθησε τους γεωλόγους να προσδιορίσουν την εσωτερική δομή του πλανήτη, υποδεικνύουν ότι το νερό βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε πυριγενή πετρώματα περίπου 11-20 χιλιόμετρα κάτω από την άνυδρη επιφάνεια.
Οι συνθήκες σε αυτό το βάθος δεν αποκλείεται να επιτρέπουν την επιβίωση μικροβιακών μορφών ζωής ακόμα και σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη στην επιθεώρηση «PNAS».
Ο Άρης είναι σήμερα μια παγωμένη έρημος, γνωρίζουμε όμως ότι κάποτε διέθετε λίμνες και ποτάμια. Ενα μικρό μέρος αυτού του νερού παραμένει σε μορφή πάγου. Σύμφωνα όμως με την τελευταία μελέτη, ένα μέρος του αρχικού νερού διαπότισε το έδαφος και έφτασε σε μεγάλα βάθη, όπως συμβαίνει εξάλλου και στη Γη.
Και σε αυτά τα βάθη, η θερμοκρασία εκτιμάται ότι είναι αρκετά υψηλή για να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή.
Το InSight, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2018 και έπαψε να λειτουργεί το 2022, ήταν σχεδιασμένο να μετρά την ταχύτητα διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, η οποία εξαρτάται από τη σύσταση των πετρωμάτων, την παρουσία ρωγμών και τα υλικά που γεμίζουν αυτές τις ρωγμές.
Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με βαρυτικές μετρήσεις και μοντέλα φυσικής που χρησιμοποιούνται και στη Γη για να χαρτογραφηθούν υπόγεια ύδατα και κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου. Η παρουσία υγρού νερού στον φλοιό είναι η καλύτερη εξήγηση για τις παρατηρήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα συμπεράσματα αφορούν μόνο την περιοχή όπου βρισκόταν το InSight, η οποία όμως πιστεύεται ότι είναι αντιπροσωπευτική για ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι η μικροβιακή ζωή που μπορεί να είχε προλάβει να εξελιχθεί πριν από την ερημοποίηση του Άρη μπορεί να επιβιώνει μέχρι σήμερα στα έγκατα του υπεδάφους, όπως συμβαίνει εξάλλου με τα μικρόβια που ανιχνεύονται στα βάθη της Γης, λένε οι ερευνητές.