Οι οργανικές καλλιέργειες αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα τόσο μεταξύ καταναλωτών όσο μεταξύ των επιστημόνων. Πρωτοεμφανίστηκαν περί το 1940 με σκοπό τη μεταστροφή των καλλιεργειών σε καλύτερα συστήματα που σέβονται τη φύση. Χαρακτηριστικά τους ήταν η χρήση απορριμμάτων των ζώων ως λίπασμα, ενώ σκοπός τους ήταν η καλλιέργεια προϊόντων που είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Σήμερα, οι οργανικές καλλιέργειες υπόσχονται όχι μόνο την εξασφάλιση της υγείας των καταναλωτών αλλά και λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η παντελής έλλειψη ή η ελάχιστη χρήση οργανικών φυτοφαρμάκων – που διαχωρίζονται από τα κλασικά, καθώς είναι πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή – αλλά και η απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ετσι, οι παραγωγοί οργανικών προϊόντων βασίζονται σε φυσικά λιπάσματα όπως η ζωική κοπριά, και πρακτικές όπως η αμειψισπορά, η οποία περιλαμβάνει την καλλιέργεια διαφορετικών φυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω