Το μωρό γεννήθηκε πρόωρο και ασυνήθιστα στρουμπουλό, 10 με 20 φορές μεγαλύτερο σε μάζα από τη Γη: διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη που χρειάστηκε μόλις 3 εκατομμύρια χρόνια για να πάρει το τελικό του σχήμα, μια στιγμή στην κλίμακα του κοσμικού χρόνου.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature» καλεί σε επανεξέταση των θεωρητικών μοντέλων για τον σχηματισμό των πλανητών, δεδομένου ότι η διαδικασία γέννησης της Γης εκτιμάται ότι διήρκεσε 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ο νεογέννητος πλανήτης, γνωστός ως IRAS 04125+2902 b ή TIDYE-1b, κινείται σε τροχιά γύρω από έναν «πορτοκαλί νάνο» σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, ένα μικρό αστέρι που αντιστοιχεί στο 70% της μάζας του Ηλίου και έχει τη μισή φωτεινότητα. Ο πρόωρος εξωπλανήτης απέχει από το άστρο του πέντε φορές λιγότερο από ό,τι ο Ερμής από τον Ηλιο και το έτος του διαρκεί μόλις 8,8 γήινες ημέρες.
Οπως όλοι οι πλανήτες, ο TIDYE-1b σχηματίστηκε από τη σταδιακή συσσωμάτωση της σκόνης και του αερίου που περιβάλλει το άστρο ως «πρωτοπλανητικός δίσκος». Αν και η σύστασή του παραμένει άγνωστη, ο πλανήτης έχει μικρότερη πυκνότητα από τη Γη και ίσως μοιάζει με τον Ποσειδώνα, τον μικρότερο από τους αέριους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.
Ο TIDYE-1b ανακαλύφθηκε με τη λεγόμενη μέθοδο της διάβασης, έγινε δηλαδή αντιληπτός από την ανεπαίσθητη μείωση στη λαμπρότητα του άστρου του καθώς περνούσε ακριβώς από μπροστά του, όπως το βλέπει ένας παρατηρητής στη Γη.
Αλλοι εξωπλανήτες έχουν γίνει άμεσα ορατοί με τηλεσκόπια, συνήθως όμως έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος.