Μόλις 5.000 τίγρεις, αυτά τα εμβληματικά ζώα της Ασίας, εκτιμάται ότι απομένουν σήμερα σε άγρια κατάσταση. Το νούμερο αυτό, αποκαλύπτει νέα μελέτη, είναι πολύ μικρότερο από τον πληθυσμό των αιλουροειδών που ζουν αιχμάλωτα σε επαύλεις, ράντσα και ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους στις ΗΠΑ.

Το θέμα των τίγρεων που αγοράζονται και πωλούνται από ιδιώτες ήρθε στην επικαιρότητα με το «Tiger King» του Netflix, μια σειρά του 2020 για έναν εκκεντρικό χαρακτήρα ονόματι Joe Exotic, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο (και αργότερα καταδικάστηκε για σχέδιο δολοφονίας της πρώην συνεργάτιδάς του).

Δύο χρόνια μετά το «Tiger King», οι ΗΠΑ πέρασαν νόμο που απαγορεύει την κατοχή, πώληση, αγορά ή μεταφορά αιλουροειδών όπως οι τίγρεις, τα λιοντάρια, οι γατόπαρδοι και οι ιαγουάροι.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ιδιώτες που ήδη είχαν στην κατοχή τους τίγρεις όταν ψηφίστηκε το μέτρο τις διατηρούν ως ιδιοκτησία τους και μπορούν να αποκομίζουν έσοδα από αυτές, για παράδειγμα μέσω ιδιωτικών ζωολογικών κήπων.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη στο «PNAS» επικοινώνησαν αρχικά με καταφύγια που φιλοξενούν πρώην κατοικίδιες τίγρεις και από εκεί ήρθαν σε επαφή με ιδιοκτήτες.

Καταμέτρησαν έτσι περίπου 7.000 τίγρεις σε αιχμαλωσία και προχώρησαν στη λήψη βιολογικών δειγμάτων από 138 ζώα, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είναι απόγονοι τίγρεων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Ασία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το θετικό είναι ότι, σε αντίθεση με ό,τι φοβούνταν οι επιστήμονες, η ανάλυση δεν εντόπισε ενδείξεις αιμομιξίας και γενετικών ανωμαλιών. Δεδομένου ότι οι τίγρεις απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, τα αιχμάλωτα ζώα θα μπορούσαν μια μέρα να αποδειχθούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την αποκατάσταση της γονιδιακής δεξαμενής του είδους.