Οι βιολόγοι που μελέτησαν τις κολυμβητικές ικανότητες νεκρών ψαριών και οι ερευνητές που ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο χορήγησης οξυγόνου από τον πρωκτό είναι μερικοί από τους νικητές των εφετινών βραβείων «Ig Nobel», μια παρωδία των Νομπέλ για επιστημονικά επιτεύγματα που «πρώτα σε κάνουν να γελάς, μετά να σκεφτείς».

Λιγότερο από έναν μήνα πριν ανακοινωθούν οι νικητές των πραγματικών Νομπέλ στις αρχές Οκτωβρίου, η επιστήμη συνάντησε τον αυτοσαρκασμό και τη σάτιρα σε μια θεότρελη τελετή απονομής που εφέτος πραγματοποιήθηκε στο MIT αντί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο φιλοξενεί συχνότερα την εκδήλωση από την καθιέρωσή της το 1991.

Τα Ig Nobel, προέκυψαν από έναν συνδυασμό των λέξεων «Νομπέλ» και «ignoble», που σημαίνει ποταπός.

Το βραβείο Ιατρικής απονεμήθηκε στους ερευνητές που έδειξαν ότι, λόγω του φαινομένου placebo, τα ψεύτικα φάρμακα που προκαλούν επώδυνες παρενέργειες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι ψεύτικα φάρμακα χωρίς παρενέργειες.

Το Ig Nobel Φυσικής τιμά τον ερευνητή που έσυρε με πετονιά μια ψόφια πέστροφα πίσω από τη βάρκα του και διαπίστωσε ότι η ουρά της κουνιόταν σαν να ήταν ζωντανή.

Το βραβείο Χημείας απονεμήθηκε στους επιστήμονες που χρησιμοποίησαν την τεχνική της χρωματογραφίας για να ξεχωρίσουν μεθυσμένα και νηφάλια σκουλήκια, ενώ το βραβείο Δημογραφίας στον ερευνητή που απέδειξε ότι πολλοί άνθρωποι που έγιναν διάσημοι ως υπεραιωνόβιοι έζησαν σε μέρη χωρίς μητρώα γεννήσεων και θανάτων.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ήταν το εφετινό βραβείο Ειρήνης, το οποίο αποδόθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών στον εκλιπόντα ψυχολόγο Μπ. Φ. Σκίνερ, διάσημο για το έργο του στη συμπεριφορική ψυχολογία τη δεκαετία του 1960.

Το Ιg Nobel τιμά τα μάλλον άγνωστα πειράματά του που εξέτασαν τη δυνατότητα τοποθέτησης ζωντανών περιστεριών σε πυραύλους προκειμένου να καθοδηγούν την πορεία πτήσης. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, Τζούλι Σκίνερ Βάρκας, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές που «επιτέλους αναγνώρισαν την πιο σημαντική συνεισφορά του».

Η εκδήλωση, κατά την οποία οι θεατές πετούσαν χάρτινες σαΐτες και ένα κοριτσάκι εμφανιζόταν ανά διαστήματα για να φωνάξει «Βαριέμαι», είχε και εφέτος τελετάρχη τον Μαρκ Αμπρααμς (εικόνα), εμπνευστή των βραβείων και εκδότη του χιουμοριστικού περιοδικού «Annals of Improbable Research («Χρονικά της Απίθανης Ερευνας»).

Οι νικητές παρέλαβαν ένα διαφανές κουτί με ιστορικά αντικείμενα που συνδέονται με τον Νόμο του Μέρφι, θέμα της εφετινής απονομής. Πήραν επίσης ένα σχεδόν άχρηστο χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε.