Η Google ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ξεπέρασε μια σημαντική πρόκληση στους κβαντικούς υπολογιστές, επιδεικνύοντας έναν επεξεργαστή που έλυσε σε 5 λεπτά ένα πρόβλημα για το οποίο οι συμβατικοί υπολογιστές θα χρειάζονταν μια αιωνιότητα.
Το μαθηματικό πρόβλημα στο οποίο η Google υποστηρίζει ότι πέτυχε τη λεγόμενη «κβαντική υπεροχή» δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία ελπίζει ότι η τεχνολογία θα βρει σημαντικές εφαρμογές στη χημεία, στην ιατρική, στην επιστήμη υλικών, ή ακόμα και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλοι, βέβαια, πιστεύουν ότι οι σημερινοί κβαντικοί επεξεργαστές είναι υπερβολικά μικροί και ευαίσθητοι για να έχουν πρακτικές εφαρμογές, και ότι οι υποσχέσεις περί «κβαντικής επανάστασης» είναι μια φούσκα που σύντομα θα σκάσει.
Το τελευταίο επίτευγμα που παρουσιάζεται στο περιοδικό «Nature» αφορά τον επεξεργαστή Willow («Ιτιά») που περιλαμβάνει 105 «qubit», το αντίστοιχο των bit στους κβαντικούς υπολογιστές, τα οποία όμως έχουν την παράξενη ικανότητα να βρίσκονται στις καταστάσεις «0» και «1» ταυτόχρονα.
Τα qubit είναι διαβόητα για την αστάθειά τους, καθώς επηρεάζονται ακόμα και από παραμικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας ή από υποατομικά σωματίδια που πέφτουν από το Διάστημα. Αυτό δημιουργεί σφάλματα, τα οποία αναπόφευκτα πολλαπλασιάζονται όσο το σύστημα μεγαλώνει.
Κι όμως, η Google υποστηρίζει ότι βρήκε τρόπο να συνδέσει τα qubit του Willow έτσι ώστε ο ρυθμός σφαλμάτων να μειώνεται καθώς τα qubit αυξάνονται. Η λύση βρίσκεται στη χρήση ομάδων από «εφεδρικά» φυσικά qubit που λειτουργούν ως ενιαία «λογικά» qubit με αυτόματη διόρθωση σφαλμάτων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν αυτή τη φορά πειστικά, σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις της Google που τελικά διαψεύστηκαν. Το 2019, η ΙΒΜ κατέρριψε τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι ένα κβαντικό τσιπ της έλυσε ένα πρόβλημα για το οποίο ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια, δείχνοντας ότι μπορούσε να λυθεί σε δυόμισι μέρες χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές υποθέσεις για ένα κλασικό σύστημα.
Σε ανάρτηση σε εταιρικό ιστολόγιο, η Google διαβεβαίωσε ότι έλαβε υπόψη αυτές τις επισημάνσεις στις νέες εκτιμήσεις της. Ακόμα και κάτω από θεωρητικά ιδανικές συνθήκες, είπε, ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να φτάσει στο αποτέλεσμα που έδωσε ο νέος επεξεργαστής. H εταιρεία αναγνωρίζει πάντως ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αφού ένας κβαντικός υπολογιστής με πρακτική χρησιμότητα εκτιμάται ότι θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια qubit.