Μπισκότο από μανιτάρια, «σύμμαχος» της υγείας

Επιστήμονες τριών ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη βιομηχανία τροφίμων και «μαγείρεψαν» το δημοφιλές γλύκισμα με κύρια πρώτη ύλη μανιτάρια. Ενδελεχή πειράματα και κλινική δοκιμή σε ανθρώπους κατέδειξαν την ικανότητά του να ενισχύει τον εντερικό μικροβιόκοσμο και το ανοσοποιητικό σύστημα

Τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, μία βιομηχανία τροφίμων με μακρά παράδοση και μία πρώτη ύλη-«θησαυρός» που χαρίζει η ελληνική γη. Στο «μείγμα» προσθέστε ενδελεχή πειράματα με εφαρμογή των πιο εξελιγμένων μοριακών τεχνικών και μια κλινική δοκιμή σε έλληνες εθελοντές. Και ιδού το αποτέλεσμα της επιτυχημένης «συνταγής» του προγράμματος FUNglucan, περί ου ο λόγος: ένα μπισκότο, εξ ολοκλήρου made in Greece, με βάση του τα μανιτάρια και συγκεκριμένα μανιτάρια του είδους Pleurotus eryngii – τα γνωστά king oyster που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία. Ενα καινοτόμο λειτουργικό τρόφιμο το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό – και δη αυτόν των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων – βελτιώνοντας το εντερικό μικροβίωμα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Κοινώς, κάτι καλό και υγιεινό φαίνεται ότι «ξεφουρνίστηκε» από τα ελληνικά εργαστήρια.

Ας πάρουμε όμως βήμα-βήμα τα στάδια της επιστημονικής «συνταγής» που ακολούθησαν οι ερευνητές, τα οποία και δείχνουν στον καθέναν μας τον μακρύ δρόμο που απαιτείται ώστε μια επιστημονική σύλληψη να μετατραπεί σε απτό προϊόν. Οπως εξηγεί στο ΒΗΜΑ-Science η συντονίστρια του προγράμματος FUNGlucan, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δρ Μαντώ Κυριακού (από το Χαροκόπειο συμμετέχει στο πρόγραμμα και η καθηγήτρια δρ Μαίρη Γιαννακούλια) «η όλη ιδέα για τη δημιουργία του μπισκότου μανιταριών ξεκίνησε από μια συζήτηση που είχαμε όλοι οι συντελεστές του προγράμματος σχετικά με τρόφιμα που περιέχουν β-γλυκάνες – τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως η βρόμη, το κριθάρι και άλλα δημητριακά. Επικεντρωθήκαμε στις β-γλυκάνες, αυτούς τους πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος βακτηρίων, μυκήτων και δημητριακών, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να τροποποιήσουν τις βιολογικές αποκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού με πληθώρα ευεργετικών για την υγεία δράσεων. Εντονο αντικείμενο έρευνας αποτελεί μάλιστα η αλληλεπίδραση των β-γλυκανών με τον εντερικό μικροβιόκοσμο του ανθρώπου, το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που εποικίζουν τον εντερικό σωλήνα, ένα σύνθετο οικοσύστημα με σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού μέσω μηχανισμών που δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της σύστασης του εντερικού μικροβιόκοσμου είναι η διατροφή».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.